Skip to main content

Facebook Lite και «πόλεμος» για βίντεο με μωρό που κλαίει στο κοινωνικό δίκτυο

Ο «βασιλιάς των κοινωνικών δικτύων» συνεχίζει να παράγει ειδήσεις στον χώρο του Διαδικτύου, τόσο για τα νέα του προϊόντα/υπηρεσίες, όσο και για το περιεχόμενο το οποίο βρίσκει το δρόμο του στις σελίδες του.

Σε πρώτη φάση, το Facebook παρουσίασε το Facebook Lite -μια νέα έκδοση του Facebook για Android που χρησιμοποιεί λιγότερα δεδομένα και λειτουργεί καλά- όπως υποστηρίζεται- υπό όλες τις πιθανές συνθήκες δικτύου.

«Πάνω από ένα δισ. άνθρωποι ανά τον κόσμο αποκτούν πρόσβαση στο Facebook από ένα εύρος φορητών συσκευών σε διάφορα δίκτυα. Σε πολλές περιοχές, τα δίκτυα μπορεί να είναι αργά και ανίκανα να υποστηρίξουν όλες τις λειτουργίες που υπάρχουν στο Facebook για Android. Το Facebook Lite φτιάχτηκε για αυτές τις καταστάσεις, δίνοντας στους χρήστες μια αξιόπιστη εμπειρία Facebook όταν το bandwidth είναι στο ελάχιστό του. Το Facebook Lite είναι μικρότερο του ενός ΜΒ, οπότε είναι γρήγορο στην εγκατάσταση και στη φόρτωσή του. Περιλαμβάνει τις βασικές λειτουργίες του Facebook, όπως το News Feed, τα status updates, φωτογραφίες, ενημερώσεις κ.α.» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το λανσάρισμά του έχει αρχίσει σε χώρες της Ασίας και αναμένεται σύντομα η διάθεσή του να αρχίσει σε Λατινική Αμερική, Αφρική και Ευρώπη.

Ωστόσο, πέρα από το Facebook Lite, το Facebook απασχολεί την ειδησεογραφία και σε άλλο επίπεδο, με αφορμή ένα βίντεο το οποίο πολλοί βρήκαν σοκαριστικό: Η οργάνωση προστασίας παιδιών NSPCC, ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να επέμβει σχετικά με βίντεο όπου απεικονίζεται ένα κάποιος να βουτάει επανειλημμένα ένα «τρομοκρατημένο μωρό που κλαίει» σε έναν κουβά νερό. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα πού ή πότε γυρίστηκε το βίντεο και ποιος είναι ο σκοπός του. Στο βίντεο, διάρκειας δύο λεπτών, το μωρό – ένα κοριτσάκι- κρατιέται από τα χέρια ή/ και από τα πόδια ενώ το άτομο που το κρατάει το βάζει και το βγάζει στο νερό. Στην αρχή κλαίει, αλλά μετά σταματά καθώς αλλάζει ο τρόπος που την κρατάνε.

Όπως αναφέρει το BBC, το Facebook θεωρεί ότι το βίντεο δεν είναι κατά παράβαση των κανονισμών του και δεν σκοπεύει να απαγορεύσει τη χρήση του- ακόμα και αν το θεωρεί «ανησυχητικό», εκτιμά ότι θα έπρεπε οι χρήστες να είναι σε θέση να το δουν, συμπληρώνοντας ότι το βίντεο θα αφαιρείται σε περιπτώσεις όπου αναφέρεται ενθάρρυνση/ υποστήριξη των δραστηριοτήτων σε αυτό (αντίθετα, δεν θα κατεβαίνει- απλά θα εμφανίζεται προειδοποίηση- όταν ανεβαίνει για σκοπούς ενημέρωσης/ καταδίκης). Κάποιοι κάνουν λόγο για παράδειγμα/ επίδειξη «baby yoga», αλλά μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων αναφέρουν ότι κάτι που κάποιος μπορεί να θεωρεί «baby yoga» μπορεί για κάποιον άλλον να είναι κακοποίηση ανηλίκου.