Η επιθυμία για ένα ποτήρι κρασί ή μια μπίρα με το φαγητό οφείλεται σύμφωνα με μια νέα έρευνα στις διατροφικές συνήθειες των μακρινών προγόνων μας, των πιθήκων.
Για να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και αλκοόλ οι ερευνητές μελετούν την αγάπη των ζώων για τα φρούτα που έχουν πέσει από τα κλαδιά των φυτών τους και φρούτα που έχουν μετασχηματιστεί μέσω της διαδικασίας ζύμωσης από μικροοργανισμούς. Αυτή η συνήθεια… συγκομιδής φρούτων από το έδαφος έλαβε πρόσφατα από ειδικούς την ονομασία «scrumping».
«Το scrumping από τον τελευταίο κοινό πρόγονο γοριλών, χιμπατζήδων και ανθρώπων, περίπου πριν από 10 εκατομμύρια χρόνια, ίσως εξηγεί γιατί οι άνθρωποι είναι εντυπωσιακά καλοί στο να μεταβολίζουμε το αλκοόλ. Εξελιχθήκαμε για να μεταβολίζουμε το αλκοόλ πολύ πριν μάθουμε πώς να το φτιάχνουμε και η παρασκευή του ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες της Νεολιθικής Επανάστασης που μας μετέτρεψε από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες σε γεωργούς και άλλαξε τον κόσμο» αναφέρει ο Ναθάνιελ Ντομινί καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Dartmouth College.
Η ζύμωση είναι η διαδικασία κατά την οποία τα βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί διασπούν τα σάκχαρα σε ουσίες όπως αλκοόλες ή οξέα. Όλο το αλκοόλ που πίνουμε παράγεται με αυτόν τον τρόπο.
Όταν πίνουμε αλκοόλ, μεθάμε επειδή το καταναλώνουμε πιο γρήγορα από όσο μπορεί να το μεταβολίσει το σώμα μας. Στους πιθήκους, όμως, οι ερευνητές λένε ότι αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει.
Γενετιστές είχαν αναφέρει στο παρελθόν ότι η κατανάλωση φρούτων που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να οδήγησε σε βιολογική αλλαγή στον τελευταίο κοινό πρόγονο ανθρώπων και αφρικανικών πιθήκων γεγονός που ενίσχυσε την ικανότητά τους να μεταβολίζουν το αλκοόλ κατά 40 φορές.
Ωστόσο, κανείς δεν είχε τα δεδομένα για να το επιβεβαιώσει, και οι επιστήμονες δεν είχαν μέχρι τώρα διαχωρίσει τα φρούτα που βρίσκονται πάνω στα δέντρα από εκείνα που έχουν πέσει στο έδαφος όταν μελετούσαν τους πιθήκους.
«Απλώς δεν το είχαμε στο μυαλό μας. Δεν είναι ότι οι πρωτευοντολόγοι δεν είχαν παρατηρήσει ποτέ το scrumping, το βλέπουν αρκετά συχνά. Αλλά η απουσία μιας λέξης για αυτό είχε κρύψει τη σημασία του» λέει ο Ντομινί.
Η νέα έρευνα
Η ερευνητική ομάδα ήθελε να κατανοήσει τι σημασία είχε το scrumping για την ανθρώπινη εξέλιξη, οπότε ανέλυσε παλαιότερες μελέτες για τις διατροφικές συνήθειες ουραγκοτάγκων, χιμπατζήδων, και γοριλών του βουνού και της δυτικής Αφρικής στη φύση.
Οι μελέτες περιλάμβαναν χιλιάδες καταγραφές πιθήκων που τρώνε φρούτα. Αν ένας πίθηκος στο έδαφος καταγραφόταν να τρώει φρούτα που είναι γνωστό ότι φυτρώνουν στα μεσαία ή ανώτερα στρώματα του δάσους, αυτό καταγραφόταν ως scrumping.
Από τα τρία είδη, διαπιστώθηκε ότι οι αφρικανικοί πίθηκοι έκαναν scrumping τακτικά, ενώ οι ουραγκοτάγκοι όχι.
Για να κατανοήσουν καλύτερα την κατανάλωση αλκοόλ από τους χιμπατζήδες, οι ερευνητές θα μετρήσουν στη συνέχεια τα επίπεδα ζύμωσης σε φρούτα πάνω στα δέντρα σε σύγκριση με εκείνα στο έδαφος.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες που είχαν επίσης δείξει ότι το κύριο ένζυμο για το μεταβολισμό της αιθανόλης — που βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά — είναι σχετικά αναποτελεσματικό στους ουραγκοτάγκους και σε άλλους μη ανθρώπινους πιθήκους.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ικανότητα των αφρικανικών πιθήκων να μεταβολίζουν την αιθανόλη ίσως τους επιτρέπει να καταναλώνουν μέχρι και 4,5 κιλά φρούτων την ημέρα με ασφάλεια.
Αυτό το επίπεδο πρόσληψης δείχνει ότι η έκθεση στην αιθανόλη μπορεί να ήταν σημαντικό μέρος της ζωής των χιμπατζήδων, και ένας σημαντικός παράγοντας για την ανθρώπινη εξέλιξη.
Οι άνθρωποι ενδέχεται να έχουν διατηρήσει και την κοινωνική διάσταση που έχουν οι πίθηκοι στο scrumping Ένα βασικό χαρακτηριστικό της σχέσης μας με το αλκοόλ είναι η τάση μας να πίνουμε μαζί — είτε πρόκειται για μια μπύρα με φίλους είτε για ένα μεγάλο κοινωνικό γεύμα», πρόσθεσε. Το επόμενο βήμα είναι να διερευνήσουμε πώς η κοινή κατανάλωση φρούτων που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί επίσης να επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις σε άλλους πιθήκους» εξηγεί η Κάθριν Χομπάιτερ καθηγήτρια ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο βρετανικό Πανεπιστήμιο St. Andrews.
Naftemporiki.gr