Αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν την περιοχή που η επιστημονική κοινότητα έχει αποδεχτεί ότι εκεί βρισκόταν η Τροία ανακάλυψαν νέα ευρήματα που υποδεικνύουν μια εξαιρετικά βίαιη σύγκρουση κατά την Εποχή του Χαλκού τα οποία φαίνεται να επιβεβαιώνουν την αφήγηση της Ιλιάδας.
Σύμφωνα με το ομηρικό έπος ο Τρωικός Πόλεμος ξεκίνησε όταν ο Πάρης της Τροίας απήγαγε την Ελένη, σύζυγο του βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαου, πυροδοτώντας μια δεκαετή πολιορκία από τους Έλληνες που έληξε με το τέχνασμα του Δούρειου Ίππου την είσοδο των Ελλήνων πολεμιστών και την καταστροφή της Τροίας.
Μια ομάδα Τούρκων ερευνητών υπό τον καθηγητή Ρουστέμ Ασλάν του Πανεπιστημίου Τσανάκαλε εντόπισε πολλές πέτρες στρογγυλεμένες και απόλυτα λειασμένες ιδανικές για χρήση σε σφεντόνες έξω από τα τείχη ενός ανακτόρου. Βρέθηκαν επίσης αιχμές βελών, καμένα κτίρια, βιαστικά θαμμένοι ανθρώπινοι σκελετοί, εργαλεία από κόκαλο και αιχμηρά αντικείμενα για διάτρηση πανοπλιών και ένα οστέινο ζάρι που δείχνει στιγμές αναμονής και παιχνιδιού πριν από τη μάχη.
Οι ανασκαφές έδειξαν σημάδια μάχης σώμα με σώμα και απότομης καταστροφής στοιχεία που συμφωνούν με την περιγραφή της πτώσης της Τροίας. «Η συγκέντρωση αυτού του τύπου των πετρών σε τόσο μικρή περιοχή δείχνει έντονη μάχη, είτε απεγνωσμένη άμυνα είτε μαζική επίθεση» αναφέρει ο καθηγητής Ασλάν.
Οι πέτρες χρονολογήθηκαν πριν από 3,200 έως 3,600 χρόνια τη χρονική περίοδο δηλαδή που οι ιστορικοί τοποθετούν τον Τρωικό Πόλεμο. Το 2024 αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το λεγόμενο στρώμα καταστροφής – καμένα ερείπια, σπασμένα όπλα και θαμμένα σώματα – το οποίο επεκτάθηκε φέτος, ενισχύοντας την εικόνα μιας ξαφνικής και βίαιης πτώσης της πόλης.
Τι σημαίνει αυτό;
Για αιώνες πολλοί μελετητές θεωρούσαν την Ιλιάδα μυθοπλασία, μια ποιητική αφήγηση για την «Ωραία Ελένη» και έναν πόλεμο που ποτέ δεν έγινε. Όμως τα ευρήματα αυτά μαζί με άλλα που έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια δείχνουν πως πίσω από τον μύθο υπήρξε μια πραγματική πολιορκία.
Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Legacy for the Future» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Η Τροία (ή αλλιώς Wilusa, όπως αναφέρεται σε κείμενα των Χετταίων) ήταν ισχυρά οχυρωμένη και τα δεδομένα που συγκεντρώνονται ενισχύουν την πιθανότητα ιστορικής βάσης του Τρωικού Πολέμου.
Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα στον λόφο Χισαρλίκ με κομβικό σημείο φυσικά τις ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν έχουν αποκαλύψει αρχαιολογικά ευρήματα που εκτείνονται διαστρωματικά σε χρονικό ορίζοντα πολλών αιώνων. Τα στρώματα 6 και 7 είναι εκείνα που χρονολογικά συνδέονται με την Ύστερη Εποχή του Χαλκού γύρω στο 1,200 π.Χ όπου τοποθετείται ο Τρωικός Πόλεμος. Στο στρώμα 6 εντοπίστηκαν τα νέα ευρήματα και οι ανασκαφές συνεχίζονται με την ελπίδα να εντοπιστούν και άλλα που θα φωτίσουν ακόμη περισσότερο τι συνέβη.
Να σημειωθεί πώς ούτε στα νέα ευρήματα εντοπίστηκαν ίχνη που να υποδεικνύουν την παρουσία κάποιας ξύλινης κατασκευής που να παραπέμπει στον Δούρειο Ίππο οδηγώντας τους ιστορικούς στην εκτίμηση ότι αυτή η πτυχή της ομηρικής αφήγησης πιθανότατα είναι προϊόν φαντασίας και ενσωματώθηκε στην ιστορία για λόγους συμβολισμών που πρέπει να αποκρυπτογραφηθούν από μελετητές.
Naftemporiki.gr