Skip to main content

Πρόταση της Ελλάδας για δεύτερο AI Factory – Φάρος 2

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Πρόκειται για συνολική επένδυση της τάξεως των 43 εκατ. ευρώ

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος της ΔΕΗ για Gigafactories ΤΝ δεν είναι η μοναδική πρόσφατη ελληνική πρωτοβουλία σχετική με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Υπό τον συντονισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, με επικεφαλής τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου, η κοινοπραξία που υλοποιεί το εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης υπό την ονομασία Φάρος (AI Factory Pharos) στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κατέθεσε (στο τέλος Ιουνίου) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση για τη δημιουργία του Φάρος 2 στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για συνολική επένδυση της τάξεως των 43 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά συνέχεια του AI Factory Pharos, και με στόχο η Ελλάδα να καταστεί στρατηγικός τεχνολογικός πυλώνας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς με τις υποδομές αυτές και τη δημιουργία ενός διασυνδεδεμένου και λειτουργικού οικοσυστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης η χώρα δύναται να αποτελέσει κέντρο υπολογιστικής ισχύος και καινοτομίας.

Το Φάρος 2 περιλαμβάνει και την προμήθεια δεύτερου υπέρ υπολογιστή, ενώ περίπου το ήμισυ της χρηματοδότησης του έργου θα προέλθει από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση).

Το εργοστάσιο στο Λαύριο με τον υπερ- υπολογιστή Δαίδαλο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στο μεταξύ η κατασκευή του AI Factory Pharos στο Λαύριο η οποία θα στηριχθεί στον υπέρ υπολογιστή Δαίδαλο. Το διάστημα αυτό εκτός την προετοιμασία – κατασκευή του χώρου στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου αναπτύσσονται τα αναγκαία εργαλεία (λογισμικό) για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν από το Φάρος και σχεδιάζεται το επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας του.

Στο Νομικό Πρόσωπο που θα λειτουργήσει το AI Factory Pharos το 70% θα ανήκει στο Υπερταμείο και το 30% στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ στην κοινοπραξία του έργου συμμετέχουν τα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικοί φορείς: το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ τεχνολογικός φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Δημόκριτος, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Έρευνας στην Κρήτη, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Το AI Factory Pharos αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Ελλάδας για την ΤΝ που έχει εκπονηθεί από την Συμβουλευτική Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης υπό τον πρωθυπουργό με την αρωγή της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.