Ένας οδοντίατρος με έδρα το Λονδίνο υποστηρίζει ότι εντόπισε μια κρυφή λεπτομέρεια στο διάσημο σχέδιο του Λεονάρντο ντα Βίντσι με τον Βιτρούβιο Άνθρωπο, αποκαλύπτοντας ένα στοιχείο που συνδέει το εμβληματικό έργο τέχνης με το ανθρώπινο σώμα και τη φύση.
Η ανακάλυψη, που περιγράφεται στην επιθεώρηση Journal of «Mathematics and the Arts», αποκαλύπτει πώς ο θρυλικός Ιταλός πολυμαθής τοποθέτησε τέλεια την ανθρώπινη μορφή του Βιτρούβιου Άνθρωπου μέσα σε έναν κύκλο και ένα τετράγωνο.
Ένα ισόπλευρο τρίγωνο «κρυμμένο σε κοινή θέα» μέσα στις σημειώσεις του Λεονάρντο θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη για τη μέθοδο κατασκευής του, η οποία έθεσε τα θεμέλια για την αναλογική επιλογή του σχεδίου, λέει ο Ρόρι Μακ Σουίνι, οδοντίατρος και συγγραφέας της μελέτης.
«Το τρίγωνο βρίσκεται ανάμεσα στα πόδια του άνδρα στο έργο τέχνης και δεν είναι απλώς ένα τυχαίο σχήμα. Αυτό το σχήμα ταιριάζει με ένα που βρίσκεται στη σύγχρονη ανατομία, γνωστό ως «τρίγωνο του Μπόνγουιλ», το οποίο εξηγεί πώς λειτουργούν οι ανθρώπινες γνάθοι με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο» λέει ο Δρ. Σουίνι.
Το φανταστικό ισόπλευρο τρίγωνο σχηματίζεται συνδέοντας τα κέντρα των σημείων όπου η κάτω γνάθος συνδέεται με το κρανίο και το μέσο σημείο των κεντρικών κοπτών της κάτω γνάθου.
Το μήκος κάθε πλευράς του τριγώνου του Μπόνγουιλ είναι γενικά ίσο στα περισσότερα άτομα και χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική για την κατανόηση και ανάλυση της ανατομίας και της μηχανικής των γνάθων.
Αυτό το μέτρο βοηθά στο σχεδιασμό αναλογικών οδοντοστοιχιών και στην τοποθέτησή τους για σωστή ευθυγράμμιση της δαγκώματος.
Η χρήση ενός τέτοιου τριγώνου στην τέχνη του Λεονάρντο υποδηλώνει ότι ο Ιταλός πολυμαθής πιθανότατα κατάλαβε αυτόν τον ιδανικό σχεδιασμό του ανθρώπινου σώματος αιώνες πριν από τη σύγχρονη επιστήμη, υποψιάζεται ο Δρ. Σουίνι.
H αναλογία
Η χρήση ενός τέτοιου ισόπλευρου τριγώνου στο σχέδιο του Βιτρούβιου βοηθά στην παραγωγή μιας συγκεκριμένης αναλογίας – 1,64 – μεταξύ του μεγέθους του τετραγώνου και του κύκλου στο έργο τέχνης.
Αυτή η αναλογία είναι σχεδόν πανομοιότυπη με έναν ειδικό αριθμό σχεδίου, τον 1,633, ο οποίος εμφανίζεται συχνά στη φύση για την κατασκευή των πιο αποτελεσματικών δομών, όπως η ατομική δομή των υπερ-ισχυρών κρυστάλλων, και ο πιο σφιχτός τρόπος συσκευασίας σφαιρών, όπως η στοίβαξη πορτοκαλιών στο σούπερ μάρκετ.
«Η συστηματική κατασκευή του Λεονάρντο αποδίδει μια αναλογία 1,64 προς 1,65 μεταξύ της πλευράς του τετραγώνου και της ακτίνας του κύκλου, που ταιριάζει τόσο με τις δημοσιευμένες μετρήσεις του αρχικού σχεδίου όσο και με την τετραεδρική αναλογία 1,633 που βρίσκεται σε βέλτιστες χωρικές διατάξεις. Όλοι ψάχναμε για μια περίπλοκη απάντηση, αλλά το κλειδί βρισκόταν στα ίδια τα λόγια του Λεονάρντο. Έδειχνε σε αυτό το τρίγωνο από την αρχή» λέει ο Δρ. Σουίνι.
Naftemporiki.gr