Skip to main content

Τα δέντρα μιλάνε μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των ηλιακών εκλείψεων

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

Ανταλλάσσουν πολύτιμες για την ύπαρξη τους πληροφορίες.

Διάφορες μελέτες έχουν υποδείξει την επικοινωνία των δέντρων μεταξύ τους με διαφόρους τρόπους και για διαφόρους λόγους. Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα δέντρα σε δάση επικοινωνούν αλλά αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια ηλιακών εκλείψεων όπου τα ηλικιωμένα δέντρα μεταδίδουν τις οικολογικές τους γνώσεις στα νεότερα δέντρα.

Τα ευρήματα της μελέτης αυξάνουν τις γνώσεις και την κατανόηση των επιστημόνων για τα δέντρα τα οποία είναι κρίσιμα για την επιβίωσή μας ενόψει της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας. Η νέα μελέτη αναφέρει επίσης ότι τα φυτά συμμετέχουν στα οικοσυστήματα τους.

«Βασικά, παρακολουθούμε τον περίφημο ‘ξύλινο ιστό» σε δράση!’ λέει η Μόνικα Γκαλιάνο καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Southern Cross της Αυστραλίας, εκ των επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Royal Society Open Science». Κατά τη διάρκεια μιας δύο ωρών μερικής έκλειψης Ηλίου οι ερευνητές πήγαν στους Δολομίτες την εντυπωσιακή από πολλές απόψεις οροσειρά στη βορειοανατολική Ιταλία. Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν την επίδραση που θα είχε το φαινόμενο της έκλειψης στα έλατα της οροσειράς.

Τοποθέτησαν ειδικούς αισθητήρες σε υγιή δέντρα κάποια εκ των οποίων ήταν περίπου 70 ετών και κάποια 20 ετών. Τοποθέτησαν επίσης αισθητήρες σε δέντρα που είχαν χτυπηθεί από μια καταιγίδα πριν από μερικά χρόνια.  Χρησιμοποίησαν τους αισθητήρες για να καταγράψουν την ηλεκτρική δραστηριότητα που παρήγαγαν τα δέντρα συλλέγοντας όπως υποστηρίζουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Τα φορτισμένα μόρια ταξιδεύουν μέσα από τα κύτταρα όλων των ζωντανών οργανισμών, μεταδίδοντας σήματα καθώς κινούνται. Η δραστηριότητα δημιουργεί ηλεκτρικό ρεύμα που επιτρέπει στους οργανισμούς να επικοινωνούν. Παρακολουθώντας αυτά τα σήματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα έλατα ανταποκρίθηκαν στην έκλειψη και ότι την ανέμεναν συγχρονίζοντας τα βιοηλεκτρικά τους σήματα ώρες νωρίτερα. Οι αλλαγές φάνηκαν μέσα στο νερό και τα μόρια.

Τα μεγαλύτερα δέντρα είχαν πιο έντονη πρώιμη απόκριση από τα νεότερα δέντρα, υποδηλώνοντας ότι τα δέντρα μπορεί να έχουν αναπτύξει μηχανισμούς για να προβλέψουν και να ανταποκριθούν σε τέτοια γεγονότα. Αλλά οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης βιοηλεκτρικά κύματα που ταξιδεύουν ανάμεσα στα δέντρα, αν και όχι με τον τρόπο που νομίζουν οι περισσότεροι.

Η ορχήστρα

Η μελέτη υποστηρίζει την ιδέα της διεμπλοκής μεταξύ των δέντρων, υποδεικνύοντας ότι τα σήματα «έρχονται ως συγχρονισμός φάσεων, που δεν βασίζονται σε ανταλλαγές ύλης, π.χ. μέσω ρευστών και μοριακών ανταλλαγών μέσω ριζών ή από ρεύματα αέρα». Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι αυτή η δυναμική είναι συνεπής με μελέτες που δείχνουν ότι η σηματοδότηση μεγάλων αποστάσεων μεταξύ των φυτών μπορεί να τα βοηθήσει να συντονίσουν διάφορες φυσικές λειτουργίες ως απάντηση στις περιβαλλοντικές αλλαγές.

Αλλαγές εντοπίστηκαν επίσης και σε κάποια φυτά αν και ήταν λιγότερο έντονες από ότι στα υγιή δέντρα. Χρησιμοποιώντας μοντελοποίηση και ανάλυση σε υπολογιστή, εξέτασαν αυτά τα ευρήματα. Αυτό που βρήκαν υποστήριξε τα αποτελέσματά τους, υποδηλώνοντας μια «συνεκτική αντίδραση που μοιάζει με οργανισμό σε δασική κλίμακα».

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της προστασίας των παλαιών δασών του κόσμου σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Βλέπουμε τώρα το δάσος όχι ως μια απλή συλλογή ξεχωριστών μονάδων αλλά ως μια ορχήστρα φυτών που συσχετίζονται σε μια φυσική διεργασία», δήλωσε Αλεσάντρο Τσιολέριο καθηγητής στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας, εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Naftemporiki.gr