Skip to main content

Υπό τους ήχους της μουσικής πέθανε ο Πλάτωνας

Νέα στοιχεία για το τέλος του μεγάλου φιλοσόφου

Λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη του ακριβούς σημείου που ενταφιάστηκε ο Πλάτωνας έρχονται στο φως νέα στοιχεία που αυτή τη φορά αφορούν το πότε πουλήθηκε ως δούλος αλλά και το πώς πέρασε το τελευταίο του βράδυ. Όπως προκύπτει από την ανάγνωση με υπερσύγχρονα μέσα ανάμεσα στα οποία ένα βιονικό μάτι απανθρακωμένων παπύρων ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως δούλος ήδη το 404 π. Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν την Αίγινα ή, ως εναλλακτική περίπτωση, το 399 π. Χ., αμέσως μετά τον θάνατο του Σωκράτη».

Μέχρι τώρα, για το συγκεκριμένο συμβάν γινόταν πάντα αναφορά στο 387 π.Χ. και στην περίοδο κατά την οποία ο Πλάτωνας βρισκόταν στις Συρακούσες της Σικελίας. Η αφήγηση των παπύρων αναφέρει ότι ο Έλληνας φιλόσοφος πέρασε το τελευταίο του βράδυ ακούγωντας μουσική που έπαιζε με φλάουτο μια σκλάβα από την Θράκη. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι είχε πυρετό και βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου ο Πλάτωνας είχε τη διαύγεια ώστε να επικρίνει τη μουσικό για την έλλειψη του σωστού ρυθμού λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Η βίλα

Οι πάπυροι βρίσκονταν σε μια βίλα που πιστεύεται ότι ανήκε στον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα στο Ερκουλάνουμ (το αρχαίο Ηράκλειο) κοντά στην Νάπολη. Το Ερκουλάνουμ είχε την ίδια τύχη με την Πομπηία από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ αλλά η καταστροφή της πόλης από το ηφαίστειο έχει μείνει στη σκιά της καταστροφής της Πομπηίας παρά το γεγονός ότι και εκεί υπάρχουν πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Naftemporiki.gr