Skip to main content

Οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες ήταν… vegan

Ανατρεπτικά ευρήματα νέας μελέτης

Οι άνθρωποι των σπηλαίων εγκατέλειψαν το κρέας και έγιναν χορτοφάγοι πριν από περισσότερα από 15.000 χρόνια υποδεικνύουν τα ευρήματα μιας νέας μελέτης. Μάλιστα αντί να προτιμούν τα υγιεινά φυλλώδη πράσινα και τα πολύχρωμα λαχανικά οι αρχαίοι πρόγονοί μας έτρωγαν αμυλούχα τρόφιμα όπως δημητριακά, ξηρούς καρπούς και όσπρια.

Προηγούμενες ανθρωπολογικές μελέτες είχαν υποθέσει ότι οι άνθρωποι άρχισαν να καταναλώνουν άμυλο πολύ πιο πρόσφατα, όταν εφευρέθηκε η γεωργία πριν από περίπου 8.000 χρόνια. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο άμυλο εικάζεται ότι μπορεί να έχουν ανοίξει το δρόμο για την επέκταση του ανθρώπινου εγκεφάλου επιτρέποντάς μας να γίνουμε το κυρίαρχο είδος στη Γη.

Η διατροφή

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα οστά και τα δόντια των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών της λίθινης εποχής, οι οποίοι θεωρούνταν ακραιφνείς κρεατοφάγοι, για να ανακαλύψουν την πραγματική τους διατροφή. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι άνθρωποι των σπηλαίων εγκατέλειψαν το κρέας και έγιναν χορτοφάγοι πριν από περισσότερα από 15.000 χρόνια.

«Τα ευρήματά μας όχι μόνο παρέχουν πληροφορίες για τις διατροφικές πρακτικές των ανθρώπινων ομάδων της προ-γεωργικής εποχής  αλλά υπογραμμίζουν επίσης την πολυπλοκότητα των στρατηγικών ανθρώπινης επιβίωσης Η κατανόηση αυτών των προτύπων είναι ζωτικής σημασίας για την αποκάλυψη της ευρύτερης ιστορίας της ανθρώπινης εξέλιξης» αναφέρει η Ζινέμπ Μουμπτάχιτζ του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Γερμανία.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Ecology & Evolution, διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι της λίθινης εποχής άρχισαν να απογαλακτίζουν τα μωρά τους με μαλακά δημητριακά πριν γίνουν ενός έτους. Ωστόσο, η έντονη εξάρτηση από τις φυτικές τροφές δεν οδήγησε στην ανάπτυξη της καλλιέργειας φυτών παρά πολύ αργότερα.

Ενώ υπήρχαν κάποιες ενδείξεις περιορισμένης κατανάλωσης κρέατος, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι έτρωγαν κυρίως φυτά τα οποία μπορεί να συγκέντρωναν και αποθήκευαν για να έχουν τροφή όταν χρειάζεται όλο το χρόνο.  Η μελέτη βασίζεται στην ανάλυση ανθρώπινων ευρημάτων (δοντιών, οστών κ.α.) σε ένα σπήλαιο στην περιοχή Taforalt στο ανατολικό Μαρόκο όπου έχει διαπιστωθεί ότι αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τόπο διαμονής ακόμη και ταφής κυνηγών- τροφοσυλλεκτών που ανήκαν στον πολιτισμό των Ιβηρομαυριτανών.

Naftemporiki.gr