Skip to main content

Η Γη έφτιαξε μαγνητικό πεδίο χωρίς να έχει προλάβει να φτιάξει τον πυρήνα της

Κοσμολογικό μυστήριο στο οποίο εμπλέκεται η εμφάνιση της ζωής

Το μαγνητικό πεδίο της Γης μπορεί να ήταν εξίσου ισχυρό πριν από 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια όπως είναι σήμερα ωθώντας την ημερομηνία γέννησης αυτής της πλανητικής προστατευτικής ασπίδας μερικές εκατοντάδες εκατ. έτη πιο πίσω από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα σε μια εποχή που πιθανότατα δεν είχε σχηματιστεί ούτε καν ο πυρήνας του πλανήτη μας.

Αν τα ευρήματα της νέας μελέτης για τη Γη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Geophysical Research» επιβεβαιωθούν δημιουργούν νέα δεδομένα για την εξέλιξη όχι μόνο του πλανήτη μας αλλά και κρίσιμων παραγόντων της όπως η ζωή.  Αν η χρονολόγηση αυτή είναι σωστή το μαγνητικό πεδίο και η ζωή εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με βάση τα αρχαιότερα δείγματα ζωής που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεση τους.

Η ζωή και ο γρίφος

Πάντως οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ροή του ηλιακού ανέμου (φορτισμένα ηλιακά σωματίδια) εκείνη την εποχή ήταν πολύ ισχυρότερη στη Γη από ότι στη συνέχεια και φυσικά σήμερα κάτι που σημαίνει ότι η μαγνητόσφαιρα που θα είχε δημιουργηθεί δεν θα ήταν σε θέση να θωρακίσει επαρκώς τον πλανήτη μας και άρα μειώνονται οι πιθανότητες να υπήρχε ζωή δημιουργώντας έτσι νέα δεδομένα σε πολλά πεδία ανάμεσα στα άλλα στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

«Όταν ψάχνουμε για ζωή σε άλλους πλανήτες, το να έχουμε μαγνητικό πεδίο δεν είναι απαραίτητα το κλειδί. Επειδή στην πραγματικότητα, με μια πολύ μικρότερη μαγνητόσφαιρα, εξακολουθεί να φαίνεται ότι η ζωή ήταν σε θέση να αναπτυχθεί» λέει η Κλερ Νίκολς επιστήμονας της Γης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Το κυνήγι για εξωγήινη ζωή είναι μόνο ένας λόγος για να αναρωτιόμαστε για το μαγνητικό πεδίο της Γης. Δεν έχει κάθε πλανήτης μαγνητόσφαιρα, και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι τι ώθησε τη Γη σε ταχύτητα. Σήμερα, το μαγνητικό πεδίο οδηγείται από την ανάδευση του υγρού τμήματος του πυρήνα και τη μεταφορά θερμότητας από τον στερεό εσωτερικό πυρήνα στον εξωτερικό πυρήνα καθώς ο πρώτος ψύχεται. Αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο πυρήνας στερεοποιήθηκε πριν από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια γεγονός που αν ισχύει δημιουργεί ένα κοσμολογικό γρίφο που καλείται η επιστημονική κοινότητα να λύσει.

Naftemporiki.gr