Skip to main content

Εντοπίσθηκε η πιο μακρινή έκρηξη ακτίνων γ σε μάγναστρο

πηγή φωτό (REUTERS/NASA’s Goddard Space Flight Center)
Καλλιτεχνική απεικόνιση μιας έκλαμψης ακτίνων γ σε μάγναστρο

Εντυπωσιακό σπάνιο κοσμικό φαινόμενο

Τα μάγναστρα είναι μια υποκατηγορία αστέρων νετρονίων με σχήμα έντονα ελλειψοειδές εκ περιστροφής, μέσης διαμέτρου περίπου 20 χιλιομέτρων που περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους ταχύτατα. Έχουν πυκνότητα τέτοια ώστε μέσα στην διάμετρο των περίπου 20 χλμ. να βρίσκεται μάζα 500 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης και να διαθέτουν πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Έχει διαπιστωθεί ότι τα μάγναστρα παράγουν εκρήξεις ή εκλάμψεις ακτίνων γ που η επιστημονική κοινότητα ονομάζει GRB (Gamma-Ray Burst). Πρόκειται για συγκεντρώσεις συμπυκνωμένης ακτινοβολίας γ που δημιουργούνται κατά τη γέννηση άστρων νετρονίου η μαύρων τρυπών από βίαια κοσμικά φαινόμενα όπως την σύγκρουση αστέρων νετρονίων, από εκρήξεις σουπερνόβα, από άστρα που καταρρέουν και από την καταστροφή άστρων νετρονίων από μαύρες τρύπες. Οι εκρήξεις ακτίνων γ είναι εκρήξεις φωτονίων γάμμα εξαιρετικά υψηλής ενέργειας, που ακτινοβολούν εκατομμύρια φορές λαμπρότερα από τον Ήλιο.

Σπάνιο

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα αναφέρει τον εντοπισμό της πιο μακρινής έκλαμψης ακτίνων γ από ένα μάγναστρο που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες ονομάζουν «γιγάντια έκλαμψη».

Μέχρι σήμερα είχαν εντοπιστεί μόλις δύο τέτοιες εκλάμψεις στο γαλαξία μας μια το 1998 και μια το 2004 χωρίς να έχει ταυτοποιηθεί η πηγή τους ενώ είχε εντοπιστεί άλλη μια στο γειτονικό γαλαξία Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη. Οι ερευνητές αναφέρουν τον εντοπισμό μιας γιγάντιας έκλαμψης σε μάγναστρο στο γαλαξία M82 που βρίσκεται σε απόσταση 12 εκατομμύριων ετών φωτός από τη Γη.

«Οι γιγάντιες εκλάμψεις είναι πολύ σπάνια φαινόμενα. Ο γαλαξίας μας διαθέτει τουλάχιστον 30 μάγναστρα, πιθανώς πολύ περισσότερα και δεν έχει μέχρι στιγμή εντοπισθεί μια γιγάντια έκλαμψη σε αυτά» λέει ο αστροφυσικός Σάντρο Μερεγκέτι του Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Ιταλίας (INAF), επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr