Skip to main content

O Ήλιος θα καταπιεί το μισό ηλιακό μας σύστημα και θα κάνει σκόνη το υπόλοιπο

Νέα μελέτη για το επερχόμενο τέλος της διαστημικής μας γειτονιάς

Είναι γνωστό ότι ο Ήλιος ανήκει στην κατηγορία των άστρων που όταν κάψει τα καύσιμα του και έρθει το τέλος του αυτό δεν θα έρθει μέσα από τη βαρυτική κατάρρευση και την ακολουθούμενη έκρηξη σουπερνόβα αλλά από μια σύνθετη διαδικασία όπου αρχικά θα διογκωθεί πολύ μετατρεπόμενος σε ερυθρό γίγαντα και στη συνέχεια θα συρρικνωθεί μετατρεπόμενος σε ένα αστρικό πτώμα, ένα λευκό νάνο.

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να χαρτογραφήσουν το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία και τι επιπτώσεις θα έχει στο ηλιακό μας σύστημα το οποίο φυσικά στο μεγαλύτερο μέρος του αν όχι στο σύνολο του θα αποτελέσει παρελθόν.

Θεωρείται δεδομένο ότι το μητρικό μας άστρο καθώς θα διογκώνεται θα καταπιεί κυριολεκτικά τους πιο κοντινούς σε αυτό πλανήτες. Ερμής και Αφροδίτη θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουν αυτή την τύχη ενώ η Γη αν καταφέρει να αποφύγει την εξαφάνιση της θεωρείται σίγουρο ότι θα μετατραπεί σε ένα πλανητικό… κάρβουνο αφού ο Ήλιος θα πλησιάσει τόσο κοντά που θα την κάψει στη κυριολεξία.

Σκόνη και θρύψαλα

Διεθνής ερευνητική ομάδα παρουσιάζει μια νέα μελέτη στην οποία περιγράφει τι θα συμβεί στο ηλιακό μας σύστημα όταν ο Ήλιος βγει από τη φάση του ερυθρού γίγαντα και γίνει λευκός νάνος. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας λευκούς νάνους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι πλανήτες, οι δορυφόροι τους και άλλα αντικείμενα που θα έχουν διασωθεί από τη φάση του ερυθρού γίγαντα στο ηλιακό μας σύστημα όπως για παράδειγμα, οι αστεροειδείς όταν θα πλησιάζουν στον λευκό νάνο οι τρομερές βαρυτικές του δυνάμεις θα τους υποχρεώνουν να συγκρούονται μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά να διαλύονται και να μετατρέπονται σε απλή σκόνη. Έτσι με αυτόν τον τρόπο το ηλιακό μας σύστημα θα εξαφανιστεί και δεν θα μείνει απολύτως τίποτε να θυμίζει τον εντυπωσιακό κοσμικό περιβάλλον που υπάρχει σήμερα με επίκεντρο τον Ήλιο, ένα κόσμο στον οποίο γεννήθηκαν οι πιο σύνθετες μορφές ζωής που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής τουλάχιστον στο Σύμπαν.

Naftemporiki.gr