Skip to main content

  Θα φτάσει τα πέντε τρισ. δολάρια φέτος η αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων;

Οι δύο κομβικοί παράγοντες που εκτοξεύουν τις τιμές

Όταν κάποια στιγμή ξεκίνησε η ραγδαία πτώση της τιμής του bitcoin και γενικότερα η ύφεση στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων πολλοί θεώρησαν ότι το όραμα της μετάβασης σε αυτή την επαναστατική ψηφιακή οικονομία ήταν πλέον θέμα χρόνου να σβήσει ή να περιοριστεί στο περιθώριο των συναλλαγών στον κυβερνοχώρο.

Όμως τον τελευταίο ένα χρόνο τα κρυπτονομίσματα επέστρεψαν δυναμικά με το bitcoin να πραγματοποιεί ράλι ανόδου της τιμής του και να φτάνει πριν από περίπου ένα μήνα σε τιμή πέριξ των 75 χιλιάδων δολαρίων για να υποχωρήσει ελαφρώς στη συνέχεια. Ο Μπραντ Γκάρλινγκχαουζ διευθύνων σύμβουλος της Ripple, μιας νεοφυούς εταιρείας τεχνολογιών blockchain (η σπονδυλική στήλη των κρυπτονομισμάτων) υποστηρίζει ότι δύο εξελίξεις στον τομέα της αγοράς των κρυπτονομισμάτων μπορεί να οδηγήσουν στο να φτάσει η αξία της στα τέλη του 2024 στα πέντε τρισ. δολάρια.

Οι δύο λόγοι

Σύμφωνα με τον CEO της Ripple η μια αιτία για την εκτίναξη της αξίας της αγοράς των κρυπτονομισμάτων είναι η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) να ανάψει αρχές του έτους το πράσινο φως για διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), που επενδύουν απευθείας στο Bitcoin. Ο δεύτερος λόγος είναι το αποκαλούμενο «halving», το οποίο αναμένεται να γίνει σύντομα πιθανώς ακόμη και εντός του Απριλίου.

Το halving είναι η διαδικασία στην οποία κάθε περίπου τέσσερα χρόνια μειώνεται στο μισό η παραγωγή (εξόρυξη) νέων κρυπτονομισμάτων μέσω της αντίστοιχης μείωσης της αμοιβής που εισπράττουν όσοι επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές που γίνονται στα κρυπτονομίσματα. Αυτή η διαδικασία μειώνει την προσφορά των κρυπτονομισμάτων και στηρίζει την αξία τους.

Naftemporiki.gr