Skip to main content

«Μάννα εξ ουρανού» η τεχνητή νοημοσύνη για τις εταιρείες τεχνολογίας

Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν στρέψει όλες τις προσπάθειές τους στην ΑΙ

Το «μάννα» ήταν μία τροφή την οποία, σύμφωνα με τη βιβλική παράδοση στην Έξοδο, έστελνε από τον ουρανό ο Θεός στους Εβραίους κατά την 40χρονη πορεία τους στην έρημο του Σινά, όταν εγκατέλειψαν την Αίγυπτο.

«Μάννα εξ ουρανού», αποδεικνύεται όμως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Και δεν είναι τυχαίο ότι έχουν στρέψει όλες τις προσπάθειές τους στην ΑΙ.

Η  OpenAI δοκιμάζει ένα νέο πρόγραμμα που θα επιτρέψει στους Αμερικανούς προγραμματιστές να κερδίσουν πολλά χρήματα με τη χρήση των μοντέλων GPT.

Η Amazon επενδύει άλλα 2,75 δισεκατομμύρια δολάρια στην startup τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, αυξάνοντας τη συνολική επένδυση στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια που ανακοινώθηκε το φθινόπωρο του 2023. Το Anthropic είναι περισσότερο γνωστό για το chatbot Claude και ανταγωνίζεται το ChatGPT της OpenAI.

Η Google με το πρόγραμμα Duet AI μπορεί να βοηθήσει στα πάντα, μόνο με την τεχνητή νοημοσύνη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε κλικ στο “βοηθήστε με να γράψω” και το Duet AI θα φτιάξει μια πρόσκληση, μια επιστολή, μια σύντομη ιστορία ή οποιοδήποτε άλλο κείμενο μπορείτε να φανταστείτε. Σύμφωνα με τη Microsoft, για μια εταιρεία με 10.000 υπαλλήλους, οι χρήστες του προγράμματος Copilot θα μπορέσει να εξοικονομήσει περισσότερες από 2,3 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, κάτι που μεταφράζεται σε απόδοση επένδυσης 285%. Για παράδειγμα, η Accenture πέτυχε εξοικονόμηση 400.000 ωρών ετησίως χάρη στην εφαρμογή του Copilot στην πλατφόρμα Microsoft 365.

Το Duet AI μπορεί να βοηθήσει και στη δημιουργία ιδεών,  υποβάλλοντας προτάσεις. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σχεδιάσει νέους χαρακτήρες για ένα μυθιστόρημα ή και να συνθέσει μελωδίες.

Η Intel, η Adobe, η Microsoft , ο Ελον Μάσκ με το chatbot Grok , όλες οι εταιρείες τεχνολογίας που συνδέονται στενότερα με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχουν αυξήσει την χρηματιστηριακή τους αξία κατά μέσο όρο κατά 48% τους τελευταίους 12 μήνες. Η εξέλιξη των ίδιων εταιρειών έχει επιβραδυνθεί μεν από την αρχή του έτους, αλλά με μέση διψήφια αύξηση 13,2%.

Φορέας επιτυχίας

Είναι σαφές ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει φορέας επιτυχίας για όλους όσους συμμετέχουν στην τεχνολογία αυτή: Από κατασκευαστές συσκευών και εξοπλισμού, παρόχους υπηρεσιών, εταιρείες λογισμικού, υπηρεσίες cloud, ιδιοκτήτες data centers.

Το φαινόμενο Nvidia, η εταιρεία που κατασκευάζει ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη, δείχνει το δρόμο της επιτυχίας. Η χρηματιστηριακή της αξία αυξήθηκε 238% το τελευταίο δωδεκάμηνο και 87% από την 1η Ιανουαρίου. Από την άνοιξη του 2015, μια επένδυση ν 1.000 δολαρίων στη Nvidia θα έδινε σήμερα περισσότερα από 577.000 δολάρια. Η συνεισφορά  της Nvidia για την Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη εκτόξευσε όχι μόνο τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, αλλά και τα έσοδα και τα κέρδη.

Στα ύψη τα κέρδη

Είναι ξεκάθαρο ότι η υιοθέτηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης θα είναι μέρος της κανονικότητας όλων των μεγάλων εταιρειών στον κόσμο τα επόμενα χρόνια.

Έξι από τους «υπέροχους Επτά» (εκτός από την Apple) : Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta, Nvidia και Tesla, έχουν αυξήσει τη χρηματιστηριακή τους αξία από τα τέλη Μαρτίου έως σήμερα,  πάνω από 45%.

Η σύνδεση του Amazon cloud (AWS) με την τεχνητή νοημοσύνη ενίσχυσε την αξία της εταιρείας, σχεδόν κατά 82% την ίδια περίοδο και κατά 20% από τις αρχές του 2024.

Χάρη στο Copilot, η Microsoft υπερασπίστηκε τον θρόνο της ως η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο, αυξάνοντας την τιμή της μετοχής της κατά 52% τους τελευταίους δώδεκα μήνες και σχεδόν 12% από την 1η Ιανουαρίου.

Αντίθετα, η προφανής καθυστέρηση της Apple στην ενσωμάτωση της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης στις συσκευές της, δεν της επέτρεψε να απογειωθεί χρηματιστηριακά, όπως οι άλλοι κολοσσοί. Οι μετοχές της Apple έχουν ανατιμηθεί 9% τους τελευταίους 12 μήνες, πέντε φορές λιγότερο από τις υπόλοιπες εταιρείες Big Tech. Από την 1η Ιανουαρίου έως σήμερα, η μετοχή της Apple έχει ήδη υποχωρήσει 11%.

Μετά τη Big Tech, έρχεται τώρα η σειρά δεκάδων πολυεθνικών που επενδύουν, συνδέοντας το μέλλον τους με την τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων IDC, το 62% των μεγάλων εταιρειών και δημόσιων οργανισμών στην Ευρώπη χρησιμοποιούν ήδη γενετική τεχνητή νοημοσύνη και μία στις τέσσερις εταιρείες σχεδιάζει να το κάνει τους επόμενους μήνες.