Skip to main content

Τι είναι το Web3 και ο Χωρικός Ιστός; Μιλά στη «Ν» η εταιρεία που προωθεί τους νέους κόσμους του Διαδικτύου

Μια νέα μεγάλη τεχνολογική επανάσταση κυοφορείται πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Η αναπάντεχη σε ορμή εισβολή των νέας γενιάς τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης πριν από περίπου 1,5 χρόνο συμπαρέσυρε εκτός των άλλων και τις εξελίξεις σε διάφορους αναδυόμενους τεχνολογικούς τομείς όπως το metaverse που ήταν το πιο… hot θέμα συζήτησης και ενασχόλησης της βιομηχανίας της τεχνολογίας και των μίντια πριν την εμφάνιση του ChatGPT και των άλλων προγραμμάτων γενετικής νοημοσύνης που ακολούθησαν.

Όμως ενώ άπαντες ασχολούνται με τις ραγδαίες και καθημερινές εξελίξεις που συντελούνται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας συνεχίζουν να δρομολογούνται εξελίξεις και πρόοδοι στην προσπάθεια μετασχηματισμού του Διαδικτύου και του κυβερνοχώρου όπως τους γνωρίζουμε σήμερα.

Στην εξίσωση έχουν μπει και νέοι παράγοντες που υπόσχονται πολλαπλών ειδών επαναστάσεις στην σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το Διαδίκτυο. Το Web3 και το spatial web (χωρικός ιστός) είναι δύο νέα τεχνολογικά επίπεδα που υπόσχονται εμβάθυνση και εμπλουτισμό της εμπειρίας που θα έχουν οι χρήστες στους νέους εικονικούς κόσμους που σχεδιάζονται για να αντικαταστήσουν πολύ σύντομα τη χρήση του Διαδικτύου όπως αυτή γίνεται σήμερα.

Το Web3 εμπεριέχει τεχνολογίες όπως το blockchain και την αποκέντρωση ως βασική συνιστώσα, χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα και NFT (μη ανταλλάξιμα ψηφιακά αρχεία που έχουν εμπορική αξία), δίνοντας τον έλεγχο των δεδομένων και της συνολικής παρουσίας τους στο Διαδίκτυο στους ίδιους τους χρήστες και όχι στις εταιρείες και τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν.

Το spatial web είναι ένα νέο εικονικό περιβάλλον που φιλοδοξεί να ενώσει τους ανθρώπους, τα προσωπικά και περιουσιακά τους στοιχεία με διαφόρους χώρους. Μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες στην ανάπτυξη και διαχείριση του Web3 και του spatial web είναι η MetaMinds και η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Sandra Helou μιλά στο Naftemporiki.gr για αυτούς τους νέους κόσμους που έρχονται να αλλάξουν τη ζωή μας.

Τι είναι ο χωρικός ιστός και πώς θα μεταμορφώσει το Διαδίκτυο;

Τώρα «μπαίνουμε» στον ψηφιακό κόσμο αντί απλώς να αλληλεπιδρούμε μαζί του. Το World Wide Web είναι ιστότοποι που συνδέονται μεταξύ τους. Ο Χωρικός ιστός είναι άνθρωποι, χώροι και περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται μεταξύ τους. Είναι η συγχώνευση αυτών των τεχνολογιών που μας επιτρέπει να έχουμε απρόσκοπτα ενσωματωμένες και συνδεδεμένες εμπειρίες σε πλατφόρμες τόσο στον φυσικό όσο και στον ψηφιακό κόσμο.

Εξετάζοντας τον χωρικό ιστό στο σύνολό του, επηρεάζει επίσης:

• Συμπεριφορά χρήστη

• Διαδραστικότητα

• Αρραβώνας

• Προσβασιμότητα

• Ταυτότητα

• Εμπειρίες

• Κίνητρα

• Μοντέλα πίστης

• Σχέδιο

Και το ηλεκτρονικό εμπόριο

Αν το δούμε από την τεχνολογική σκοπιά, αυτό που βιώνουμε τώρα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στην καινοτομία που έχουμε δει από τότε που οι βιομηχανίες άρχισαν να μετατρέπουν τις δραστηριότητές τους από παραδοσιακές μεθόδους σε ψηφιακές και αποδέχθηκαν το διαδίκτυο, τις κοινωνικές πλατφόρμες, τις ηλεκτρονικές αγορές κ.λπ. Επειδή τώρα βρισκόμαστε στην οικονομία της προσοχής και της ανταμοιβής, είναι ζωτικής σημασίας η τεχνολογία να συνεργάζεται για να προσφέρει κοινές εμπειρίες που καθηλώνουν. Η τεχνητή νοημοσύνη, το Metaverse, το Διαδίκτυο των Πάντων (Internet of Things), η Εικονική Πραγματικότητα (VR) και η Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) αποτελούν πυλώνες της μελλοντικής συνδεσιμότητας μεταξύ φυσικής και ψηφιακής.

Τι αλλαγές μπορεί να επιφέρει ο χωρικός ιστός στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου που δεν συμβαίνουν με τις υπάρχουσες τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε σήμερα;

Δεν έχει να κάνει τόσο με την αλλαγή της καθημερινής ζωής αλλά να κάνουμε την ζωή μας πιο συνδεδεμένη μέσω των εμπορικών σημάτων και των εμπειριών που αγαπάμε. Προσθέτει μια νέα διάσταση και επίπεδο στον τρόπο με τον οποίο ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, τη μουσική, την υγεία και την ευεξία κ.λπ.  Πολλές από αυτές τις εμπειρίες μπορούν να τελειώσουν μόλις ένα άτομο εγκαταλείψει το κατάστημα ή τον ιστότοπο, αλλά τώρα μέσω της ενασχόλησης, του παιχνιδιού και της παροχής κινήτρων , ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μια κοινότητα που θα είναι πάντα συνδεδεμένη μαζί του και να ανοίξει νέες ψηφιακές ροές εσόδων που προηγουμένως ήταν δύσκολο να επιτευχθούν. Για παράδειγμα VIP μέλη ενός αθλητικού συλλόγου να αποκτήσουν μια εμπειρία VR για να προπονηθούν με τον αγαπημένο τους ποδοσφαιριστή ή περιεχόμενο με ψηφιακά αντικείμενα και εμπειρίες διαθέσιμες σε μέλη της οικογένειας τους ή σε πιθανούς επενδυτές κ.α.

Πέρα από τα οφέλη που θα φέρει μαζί του ο χωρικός ιστός υπάρχουν κάποιου είδους κίνδυνοι που θα πρέπει να γνωρίζουν τόσο αυτοί που θα τον αναπτύξουν και τον ελέγχουν όσο και οι χρήστες για να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις;

Υπάρχει κίνδυνος σε όλα στη ζωή. Ορισμένα στοιχεία του χωρικού ιστού θα μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνα ανάλογα με την οπτική γωνία που επιλέγετε να κοιτάξετε. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι μπορεί να θεωρούν την τεχνητή νοημοσύνη επικίνδυνη λόγω της χρήσης και της πρόσβασης στα δεδομένα που απαιτεί, ενώ άλλοι ίσως όχι. Όλα εξαρτώνται από την πλατφόρμα και τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την τεχνολογία.

Πότε πιστεύετε ότι ο χωρικός ιστός θα κάνει την εμφάνισή του και θα αντικαταστήσει τον κυβερνοχώρο όπως τον ξέρουμε τώρα;

Ο στόχος του Web3 και του χωρικού ιστού δεν είναι να αντικαταστήσει αυτό που υπάρχει επί του παρόντος, αλλά να το βελτιώσει μέσω εικονικών και φυσικών περιβαλλόντων χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες εντός του, όπως η επαυξημένη πραγματικότητα, η εικονική πραγματικότητα και η τεχνητή νοημοσύνη. Δείτε το ως εξέλιξη και όχι ως αντικατάσταση.

Υπάρχουν υπό συζήτηση ή ακόμη και υπό κατασκευή άλλες καινοτόμες ή φουτουριστικές ιδέες και τεχνολογίες που θα συμπληρώσουν ή ενδεχομένως θα αντικαταστήσουν τον χωρικό ιστό αργότερα;

Αυτήν τη στιγμή, εισερχόμαστε ακόμη στο web3 και οι μάζες βρίσκονται ακόμα στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης πριν το αγκαλιάσουν πλήρως. Θα ήταν πολύ νωρίς τώρα για να αρχίσουμε να συζητάμε νέες τεχνολογίες, καθώς υπάρχουν πολλές σε πολλές βιομηχανίες, ωστόσο, όλοι διερευνούν και εξετάζουν πώς το blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη και το metaverse μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις εφαρμογές και λειτουργίες.

Ποιος είναι ο ρόλος του Metaminds Group σε αυτόν τον νέο κόσμο του Διαδικτύου και στον κλάδο της τεχνολογίας γενικότερα;

Το MetaMinds είναι μια «πλατφόρμα υπηρεσιών πολλαπλών ενοικιαστών στο Metaverse» όπου θα ενσωματώνει επωνυμίες μέσω ιδιωτικών ή δημόσιων ψηφιακών βιτρινών. Είμαστε μια εταιρεία τεχνολογίας μετασύνδεσης και χωρικού ιστού που διευκολύνει την αλληλεπίδραση, τη δέσμευση και τη δημιουργία κινήτρων μέσα σε ένα περιβάλλον μετασύνδεσης που είναι προσβάσιμο για πολλούς χρήστες και παρέχει τα σύνολα εργαλείων και την υποδομή που απαιτούνται για το Web3.

Στη Metaminds, είμαστε ο αξιόπιστος συνεργάτης σας από την αρχή της ιδέας σας έως την εφαρμογή, την ανάπτυξή της και όχι μόνο. Με εστίαση στην παροχή κορυφαίας υποστήριξης και στρατηγικών πληροφοριών, συνεργαζόμαστε μαζί σας σε κάθε βήμα καθώς εξερευνάτε τις τεράστιες ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες μέσω του μετασύμπαντος και του χωρικού ιστού για τη δημιουργία πραγματικής αξίας και τη δημιουργία περιπτώσεων χρήσης και λειτουργικότητας εντός του εικονικού σας κόσμου.

Naftemporiki.gr