Skip to main content

Τη νέα της ναυαρχίδα τεχνητής νοημοσύνης παρουσίασε η Nvidia

πηγή φωτό. (YouTube)
Ο CEO της Nvidia κατά την παρουσίαση του νέου επεξεργαστή

Πρόκειται για έναν επεξεργαστή ΑΙ για υπολογιστές τριάντα φορές ταχύτερο από τους σημερινούς

Ένα ακόμη βήμα στην θεμελίωση της κυριαρχίας της στον τομέα της μαζικής παραγωγής επεξεργαστών υπολογιστών που υποστηρίζουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έκανε η Nvidia η οποία εξαιτίας αυτής της δραστηριότητας βλέπει την μετοχή της να εκτοξεύεται καθημερινά και να βλέπει το όνομα της δίπλα σε αυτά κολοσσών του χρηματιστηρίου όπως η Apple και η Microsoft.

O Τζέσενγκ Χουάνγκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της εταιρείας του το πλάνο για να κρατήσει η Nvidia την δεσπόζουσα θέση στον κλάδο των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Κεντρικό ρόλο θα παίξει ένας νέος επεξεργαστής που παρουσίασε ο Χουάνγκ ο οποίος όπως είπε θα είναι 30 φορές ταχύτερος σε ορισμένες εργασίες από το υπάρχουν ταχύτερο τσιπ της Nvidia.

Περιέγραψε επίσης ένα νέο σύνολο εργαλείων λογισμικού που θα συμπληρώσουν το οικοσύστημα των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας και θα επιτρέπουν στα στελέχη της Nvidia να πωλούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες της εταιρείας που ήδη χρησιμοποιούν τεχνολογίες της. Αυτή την στιγμή υπολογίζεται ότι η Nvidia κατέχει το 80% του μεριδίου της αγοράς για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και με το νέο επεξεργαστή που έχει την κωδική ονομασία B200 η εταιρεία θέλει να διατηρήσει ή και να ενισχύσει περαιτέρω αν μπορέσει τη θέση της στην αγορά.

Απαντήσεις σε χρόνο dt

Ο Χουάνγκ που δήλωσε πρόσφατα ότι «σε πέντε χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ανθρώπινη» εμφανίστηκε με το χαρακτηριστικό δερμάτινο μπουφάν του κάνοντας χιούμορ στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα ότι δεν θα παρακολουθήσουν μια συναυλία αλλά θα ακούσουν μια ομιλία γεμάτη μαθηματικά και επιστημονικά δεδομένα.

Πάντως ο Χουάνγκ δεν έδωσε τεχνικές λεπτομέρειες για την αρχιτεκτονική και την τεχνολογία του νέου επεξεργαστή ούτε ανέφερε την τιμή του. Το μόνο που είπε είναι ότι to νέο τσιπ έχει 208 δισεκατομμύρια τρανζίστορ σχεδόν τριπλάσια από αυτά που υπάρχουν στο υπάρχον αντίστοιχο τσιπάκι και ότι τα chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα που δέχονται τριάντα φορές πιο γρήγορα από τα σημερινά  chatbot που λειτουργούν με προγράμματα γενετικής νοημοσύνης όπως το ChatGPT (της OpenAI) και το Gemini (της Google).

Naftemporiki.gr