Skip to main content

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά μετά από ένα δισ. έτη συγχώνευση δύο διαφορετικών μορφών ζωής

Η ανακάλυψη φωτίζει την εξέλιξη της ζωής και μπορεί να βρει εφαρμογές στη γεωργία

Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία με δύο δημοσιεύσεις στις επιθεωρήσεις «Science» και «Cell» παρουσιάζουν μια ανακάλυψη τους η οποία αν επιβεβαιωθεί θα ρίξει φως στην εξέλιξη της ζωής στη Γη. Οι ερευνητές εντόπισαν δύο μορφές ζωής που  συγχωνεύθηκαν σε έναν ενιαίο οργανισμό γεγονός που με βάση όσα γνωρίζουμε δεν έχει συμβεί ξανά για τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Η διαδικασία, που ονομάζεται πρωτογενής ενδοσυμβίωση, έχει συμβεί μόνο δύο φορές στην ιστορία της Γης, με την πρώτη φορά να δημιουργεί όλη τη σύνθετη ζωή όπως τη γνωρίζουμε μέσω των μιτοχονδρίων. Τη δεύτερη φορά που συνέβη είδαμε την εμφάνιση φυτών. H ερευνητική ομάδα παρατήρησε το εξελικτικό γεγονός που συμβαίνει μεταξύ ενός είδους φυκιών που απαντάται συνήθως στον ωκεανό και ενός βακτηρίου.

«Την πρώτη φορά που πιστεύουμε ότι συνέβη, προκάλεσε μια πολύπλοκη ζωή. Ό,τι πιο περίπλοκο από ένα βακτηριακό κύτταρο οφείλει την ύπαρξή του σε αυτό το γεγονός. Πριν από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια, συνέβη ξανά με τον χλωροπλάστη και αυτό μας έδωσε φυτά» λέει ο Τάιλερ Κοάλε, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σάντα Κρουζ ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας σε μία από τις δύο μελέτες που αποκάλυψαν το φαινόμενο.

Η ανταλλαγή

Η διαδικασία περιλαμβάνει τα φύκια να καταβροχθίζουν το βακτήριο και να του παρέχουν θρεπτικά συστατικά, ενέργεια και προστασία σε αντάλλαγμα για λειτουργίες που δεν μπορούσε να εκτελέσει προηγουμένως όπως την ικανότητα να δημιουργεί άζωτο από τον αέρα.
Στη συνέχεια, τα φύκια ενσωματώνουν το βακτήριο ως ένα εσωτερικό όργανο που ονομάζεται οργανίδιο, το οποίο καθίσταται ζωτικής σημασίας για την ικανότητα του ξενιστή να λειτουργεί.
Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψη θα προσφέρει νέες γνώσεις για τη διαδικασία της εξέλιξης, ενώ θα έχει επίσης τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά η γεωργία δημιουργώντας οργανίδια για χρήση σε φυτά καλλιεργειών.

Naftemporiki.gr