Skip to main content

Δείτε πώς ένα αλεξίπτωτο… αεροσκάφους έσωσε τους επιβάτες του (βίντεο)

Στιγιμιότυπο από την πτώση του μικρού αεροσκάφους με το αλεξίπτωτο

Η μέθοδος αυτή αποδεικνύεται αποτελεσματική

Ο Άρτεμ Κόνοκουκ αποφάσισε να κάνει μια εκπαιδευτική πτήση με ένα τετραθέσιο αεροσκάφος Cirrus SR22 παίρνοντας μαζί του την σύντροφο του και τη δίχρονη κόρη του. Πετώντας πάνω από το δάσος Whitehorn στη Καλιφόρνια ο Κόνοκουκ έχασε τον έλεγχο του σκάφους αλλά είχε την ψυχραιμία να ενεργοποιήσει το σύστημα Cirrus Airframe Parachute System (CAPS) που υπάρχει στο αεροπλάνο.

Πρόκειται για ένα τεράστιο αλεξίπτωτο κατασκευασμένο από αλεξίσφαιρο Κέβλαρ το οποίο οδήγησε με ασφάλεια το σκάφος στο έδαφος. Μόλις ενεργοποιηθεί το CAPS απελευθερώνει το αλεξίπτωτό πίσω από την κορυφή του σκάφους με υψηλή ταχύτητα. Ο μηχανισμός του αλεξίπτωτου λειτουργεί με έναν «κινητήρα πυραύλων» που τροφοδοτείται από χημικό καύσιμο στερεάς κατάστασης.

Η οικογένεια Κόνοκουκ βγήκε από την καμπίνα του σκάφους με λίγες εκδορές και κάποιους μώλωπες από την ανώμαλη προσγείωση Το πυραυλικό σύστημα οδηγεί γρήγορα το αλεξίπτωτο προς τα πίσω από το πίσω μέρος του αεροπλάνου και ξεδιπλώνεται σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το ύφασμα του αλεξίπτωτου είναι όλο κέβλαρ (παρόμοιο με αυτό στα αλεξίσφαιρα γιλέκα) και νάιλον με ύφανση σύμφωνα με αυτή στις στρατιωτικές προδιαγραφές και με τρόπο σχεδιασμού και άλλων υλικών τέτοιο ώστε να έχει μεγάλη ανθεκτικότητα και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Naftemporiki.gr