Skip to main content

Μουσουλμάνα αστροναύτης θα φορά διαστημικό χιτζάμπ

πηγή φωτό. Nora Matrooshi/X
Στη φωτογραφία η αστροναύτης Νόρα Αλ Ματρούσι για την οποία σχεδιάστηκε ειδική στολή ώστε να μπορεί να φορά χιτζάμπ

Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένη για την περίσταση στολή

Επί δεκαετίες οι μηχανικοί και οι ειδικοί της NASA μαζί με τους συνεργάτες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα κατασκευάζουν στολές αστροναυτών προσπαθώντας να βρουν λύσεις που να συνδυάζουν την εργονομία, την ασφάλεια και την τεχνολογία. Για πρώτη φορά κλήθηκαν να βρουν λύση σε ένα καθαρά ενδυματολογικό πρόβλημα που προέκυψε.

Οπως οι πρόγονοί της, η αστροναύτης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Νόρα Αλ Ματρούσι έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής της κοιτάζοντας τα αστέρια και κάνοντας όνειρα να πάει στη Σελήνη. Αυτή την εβδομάδα έγινε η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της NASA και είναι πλέον έτοιμη να κατακτήσει το Διάστημα.

Η Αλ Ματρούσι, η οποία καθότι μουσουλμάνα φοράει χιτζάμπ (μουσουλμανικό κάλυμμα κεφαλής), εξηγεί ότι η NASA ανέπτυξε μια στρατηγική για να της επιτρέψει να έχει τα μαλλιά της καλυμμένα φορώντας ωστόσο ταυτόχρονα την λευκή διαστημική στολή και το κράνος, γνωστή ως EMU (Extravehicular Mobility Unit).

«Όταν φορέσεις την EMU φοράς μια κάσκα επικοινωνίας, εξοπλισμένη με μικρόφωνα και ηχεία, η οποία … καλύπτει τα μαλλιά», λέει. Το πρόβλημα προκύπτει από τη στιγμή που η Αλ Ματρούσι βγάζει την χιτζάμπ της για να βάλει την κάσκα επικοινωνίας. Και περιπλέκεται περαιτέρω καθότι μόνο συγκεκριμένα εγκεκριμένα υλικά μπορούν να φορεθούν μέσα από την EMU.

«Οι μηχανικοί κατασκευής στολών κατέληξαν να ράψουν μια ειδική χιτζάμπ για μένα, την οποία μπορώ να φοράω από μέσα, μετά να φοράω τη στολή, έπειτα την κάσκα επικοινωνίας και όταν τη βγάζω να είναι καλυμμένα τα μαλλιά μου. Το εκτιμώ τόσο πολύ αυτό που έκαναν για μένα» τονίζει.

Με την ειδικής κατασκευής στολή της, η Αλ Ματρούσι θα είναι έτοιμη να πάει στο διάστημα μαζί με τους συναδέλφους της αστροναύτες. Η NASA σχεδιάζει την πρώτη προσελήνωση αμερικανικής αποστολής, την Artemis 3, το 2026.

«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να γίνεις αστροναύτης, ανεξάρτητα από την θρησκεία ή το υπόβαθρό σου. Δεν θεωρώ ότι είναι δυσκολότερο άμα είσαι μουσουλμάνος. Αλλά επειδή είμαι μουσουλμάνα συνειδητοποίησα τη συμβολή των προγόνων μου, των μουσουλμάνων πανεπιστημιακών και επιστημόνων που προηγήθηκαν εμού και μελέτησαν τα άστρα. Το ότι έγινα εγώ αστροναύτης είναι η εξέλιξη αυτού που εκείνοι ξεκίνησαν πριν από χιλιάδες και χιλιάδες χρόνια» καταλήγει η αστροναύτης.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ