Skip to main content

Το James Webb εντόπισε τον αρχαιότερο γαλαξία του Σύμπαντος που έζησε και πέθανε σε ελάχιστο χρόνο

Ο γαλαξίας είχε ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του μόλις 700 εκατ. έτη μετά τη γέννηση του Σύμπαντος

To διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb συνεχίζει να κοιτάζει με τα πανίσχυρα «μάτια» του στα βάθη του Σύμπαντος καταφέρνοντας σχεδόν σε καθημερινή βάση να κάνει πολύ σημαντικές ανακαλύψεις που φωτίζουν την εξέλιξη του Κόσμου από την στιγμή που το μυστηριώδες φαινόμενο, η αποκαλούμενη Μεγάλη Έκρηξη, τον δημιούργησε πριν από περίπου 13,7 δισ. έτη.

Αστρονόμοι με τη βοήθεια του James Webb παρατήρησαν έναν πανάρχαιο γαλαξία που δημιουργήθηκε στη βρεφική ηλικία του Σύμπαντος και σταμάτησε ξαφνικά να σχηματίζει νέα αστέρια πολύ γρήγορα. Ο γαλαξίας αυτός… νέκρωσε όταν το Σύμπαν ήταν μόλις 700 εκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για τον αρχαιότερο τέτοιου είδους γαλαξία που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

Αυτός ο γαλαξίας φαίνεται να έζησε γρήγορα και να πέθανε νέος: Ο σχηματισμός των άστρων έγινε γρήγορα και σταμάτησε σχεδόν το ίδιο γρήγορα, κάτι που είναι απροσδόκητο για ένα τόσο πρώιμο στάδιο της εξέλιξης του σύμπαντος. Συγκεκριμένα, ο γαλαξίας γνώρισε μια σύντομη και έντονη φάση σχηματισμού άστρων σε μια περίοδο μεταξύ 30 και 90 εκατομμυρίων ετών. Αλλά μεταξύ 10 και 20 εκατομμυρίων ετών πριν από το χρονικό σημείο, οπότε παρατηρήθηκε με το James Webb, ο σχηματισμός των άστρων σταμάτησε ξαφνικά.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν αυτή η κατάσταση του γαλαξία είναι προσωρινή ή μόνιμη και τι τον έκανε να σταματήσει να σχηματίζει νέα αστέρια. Οι αστρονόμοι λένε ότι αν και φαίνεται νεκρός τη στιγμή της παρατήρησης, είναι πιθανό ότι στα 13 δισεκατομμύρια χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, ο γαλαξίας αυτός μπορεί να επανήλθε στη ζωή και να άρχισε να σχηματίζει και πάλι νέα αστέρια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αστρονόμους να κατανοήσουν πώς και γιατί οι γαλαξίες σταματούν να σχηματίζουν νέα αστέρια και αν οι παράγοντες που επηρεάζουν τον σχηματισμό των άστρων, έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια των δισεκατομμυρίων ετών.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ