Skip to main content

Ανακαλύφθηκαν άγνωστα φεγγάρια του Ποσειδώνα και του Ουρανού (βίντεο)

Πρόκειται για τρεις νέους δορυφόρους στο ηλιακό μας σύστημα

Μπορεί να έχουμε καταφέρει να μάθουμε πολλά για το ηλιακό μας σύστημα αλλά δεν τα γνωρίζουμε φυσικά όλα και έτσι οι ανακαλύψεις σε αυτό είναι συνεχείς. Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Επιστήμης Carnegie στις ΗΠΑ κατάφεραν με τη βοήθεια επίγειων τηλεσκοπίων να εντοπίσουν τρείς άγνωστους μέχρι σήμερα δορυφόρους πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Πρόκειται για δύο φεγγάρια του Ποσειδώνα και ένα του Ουρανού. Το νέο φεγγάρι του Ουρανού, το πρώτο που ανακαλύφθηκε γύρω από τον πλανήτη εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, είναι πιθανότατα το μικρότερο εκ των τριών με διάμετρο περίπου οκτώ χιλιομέτρων.

Παράλληλα ο ένας από τους δύο νέους δορυφόρους του Ποσειδώνα είναι το πιο αχνό φεγγάρι που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα από επίγεια τηλεσκόπια. Η ανακάλυψη αυξάνει τα γνωστά φεγγάρια του Ποσειδώνα σε 16, ενώ ο Ουρανός έχει τώρα 28. Ο Δίας έχει 95 φεγγάρια και ο Κρόνος έχει 146 και ο αριθμός τους αυξάνεται τακτικά αφού εντοπίζονται συνεχώς νέα φεγγάρια στους δύο πλανήτες.

Ο νέος δορυφόρος του Ουρανού έχει λάβει την κωδική ονομασία S/2023 U1 αλλά σύντομα θα λάβει την κανονική του ονομασία που θα είναι το όνομα κάποιου ήρωα από τα έργα του Σαίξπηρ όπως συμβαίνει με όλους τους δορυφόρους του Ουρανού. Οι δορυφόροι του Ποσειδώνα έχουν λάβει την κωδική ονομασία S/2002 N5 και S/2021 N1 οι οποίοι θα λάβουν ονόματα από τις Νηρηίδες τις θαλάσσιες θεότητες της ελληνικής μυθολογίας.

Naftemporiki.gr