Skip to main content

Ο Οδυσσέας έστειλε σέλφι με φόντο τη Γη καθοδόν προς τη Σελήνη (βίντεο)

Η σέλφι φωτό του Οδυσσέα. πηγή φωτό. (Intuitive Machines via X)

Το ιδιωτικό διαστημικό σκάφος αναμένεται να προσσεληνωθεί στις 22 Φεβρουαρίου

Τις πρώτες εικόνες και μάλιστα… σέλφι έστειλε ο Οδυσσέας, το σκάφος της αμερικανικής εταιρείας Intuitive Machines που ταξιδεύει στη Σελήνη και φιλοδοξεί να γίνει το όχημα που θα πραγματοποιήσει την πρώτη εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα αμερικανική προσσελήνωση και παράλληλα την πρώτη προσσελήνωση ιδιωτικού διαστημικού σκάφους.

Το όχημα Noca-C της εταιρείας, το οποίο έχει επονομασθεί «Οδυσσέας», απογειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου με ένα πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας SpaceX του Έλον Μασκ από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Το όχημα μεταφέρει έξι φορτία της NASA με εργαλεία σχεδιασμένα για τη συγκέντρωση δεδομένων για το σεληνιακό περιβάλλον ενόψει της σχεδιαζόμενης από τη NASA επιστροφής αστροναυτών στη Σελήνη αργότερα κατά την τρέχουσα δεκαετία.

Μεταφέρει επίσης εξοπλισμό για επιστημονικά πειράματα ερευνητών του Αεροναυτικού Πανεπιστημίου Embry-Riddle και ένα φορτίο συνολικού βάρους 130 κιλών από ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες στέλνουν διαφόρων ειδών αντικείμενα και… αναμνηστικά στο φεγγάρι όπως φωτογραφίες, κείμενα κ.α. Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα ταξιδέψουν στη Σελήνη είναι αντίγραφα γλυπτών του Τζεφ Κουνς.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το όχημα θα φθάσει στον προορισμό του έπειτα από πτήση μιας εβδομάδας στις 22 Φεβρουαρίου και θα προσγειωθεί στον κρατήρα Malapert A κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ