Skip to main content

Δείτε τον Ήλιο να εξαπολύει επίθεση στη Γη (βίντεο)

πηγή φωτό NASA

Μια ακόμη ισχυρή ηλιακή έκλαμψη κατέγραψαν τα διαστημικά παρατηρητήρια

Μια νέα ισχυρή ηλιακή έκλαμψη παράχθηκε στο μητρικό μας άστρο το τελευταίο 48ωρο σε περιοχή που εκείνη τη στιγμή «έβλεπε» τη Γη με αποτέλεσμα το τσουνάμι των φορτισμένων σωματιδίων που δημιουργήθηκε να έχει φτάσει στον πλανήτη μας προκαλώντας προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και τη ομαλή λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων. Η Αυστραλία και περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας έχουν αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα και αναμένεται τις επόμενες ώρες να αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα και άλλες περιοχές.

Το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA εντόπισε την έκλαμψη και τη συνοδευτική στεμματική έκρηξη μάζας η οποία εκτός από τις δυσλειτουργίες στους δορυφόρους προκαλεί το φαινόμενο του σέλαος.

Η νέα έκλαμψη προήλθε από την ενεργή ηλιακή κηλίδα AR3575. Ο Ήλιος βρίσκεται στο μέσο της φάσης του τρέχοντος κύκλου της δραστηριότητας του, που κάθε φορά διαρκεί περίπου 11 χρόνια. Ο τωρινός κύκλος άρχισε το Δεκέμβριο του 2019 και μέχρι την ολοκλήρωση θα υπάρχει συνεχής έντονη δραστηριότητα με παραγωγή ηλιακών εκλάμψεων οι οποίες προκαλούνται από διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου. Θα ακολουθήσει ένας κύκλος έντεκα ετών όπου θα υπάρχει ύφεση σε αυτή την δραστηριότητα.

Naftemporiki.gr