Skip to main content

Μαύρη Τρίτη για τους τεχνολογικούς γίγαντες, είχαν απώλειες 190 δισ. δολαρίων

Μαζικές πωλήσεις των μετοχών τους προκάλεσαν μεγάλη μείωση της αξίας τους

Τρεις από τους κολοσσούς της βιομηχανίας της τεχνολογίας οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ρίξει το βάρος τους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης παρουσίασαν οικονομικά αποτελέσματα που όχι μόνο άφησαν αδιάφορους τους επενδυτές αλλά όπως αποδείχτηκε τους ανησύχησαν με αποτέλεσμα πολλοί κάτοχοι μετοχών των τριών εταιρειών να… ξεφορτώνονται μαζικά τις μετοχές τους.

Έτσι η Microsoft, η Alphabet (Google) και η εταιρεία παραγωγής επεξεργαστών AMD είδαν την αξία της μετοχής τους να υποχωρεί πολύ. Οι συνολικές απώλειες για τις τρεις εταιρείες από τη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου είναι της τάξης των 190 δισ. δολαρίων.
Τα οικονομικά αποτελέσματα των τριών εταιρειών ήταν μακριά από τις προβλέψεις των αναλυτών και γενικότερα τις προσδοκίες που υπήρχαν κυρίως από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχουν οι τρεις εταιρείες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ως γνωστόν η Microsoft κατέχει το 49% της εταιρείας OpenAI που δημιούργησε το ChatGPT και μετά τις πρόσφατες διοικητικές ανακατατάξεις θεωρείται ότι η Microsoft ελέγχει πλήρως την εταιρεία ανάπτυξης τεχνολογιών ΑΙ. Η Google έχει το δικό της τμήμα ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και έχει δημιουργήσει προγράμματα ανταγωνιστικά στο ChatGPT (Bard) και διαφόρων εφαρμογές και εργαλεία ΑΙ.

H AMD κατασκευάζει τσιπάκια που υποστηρίζουν τη λειτουργία των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης. Αναμένεται τώρα με ενδιαφέρον η αντίδραση των επενδυτών τις επόμενες μέρες όχι μόνο για αυτές τις εταιρείες αλλά συνολικότερα για τον τεχνολογικό κλάδο και ειδικά για όσες εταιρείες εμπλέκονται με την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης όπως επίσης αναμένεται και η αντίδραση των εταιρειών που πλήττονται ή θα πληγούν από τη μεγάλη απότομη μείωση των τιμών των μετοχών τους.

Naftemporiki.gr