Skip to main content

Αντόνιο Γκουτέρες: Απερίσκεπτα κέρδη από την τεχνητή νοημοσύνη επιδιώκουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί

REUTERS/Arnd Wiegmann

Σφοδρή επίθεση του γγ του ΟΗΕ στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν απερίσκεπτα κέρδη από την τεχνητή νοημοσύνη και απαιτείται επείγουσα δράση για τον μετριασμό των κινδύνων από τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα, προειδοποίησε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών.

Σε μια σφοδρή επίθεση στις τεχνολογικές πολυεθνικές, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε στη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ότι κάθε σημαντική ανακάλυψη στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη αύξανε την απειλή ανεπιθύμητων συνεπειών. Ο Γκουτέρες συνέδεσε τους κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη με εκείνους που θέτει η κλιματική κρίση και είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν είχε καμία στρατηγική να αντιμετωπίσει κανένα από τα δύο.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας και πιθανώς θα επιδεινώσει την ανισότητα, λέει ο επικεφαλής του ΔΝΤ. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προκάλεσε τους εκπροσώπους της βιομηχανίας τεχνολογίας στο κοινό να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις για να τοποθετήσουν προστατευτικά κιγκλιδώματα για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Αυτή η τεχνολογία έχει τεράστιες δυνατότητες για βιώσιμη ανάπτυξη – αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόλις προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει την ανισότητα. Οι ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν ήδη κέρδη με απερίσκεπτη περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του προσωπικού απορρήτου και του κοινωνικού αντίκτυπου» είπε αναφερόμενος σε έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα

Οι εταιρείες τεχνολογίας λένε ότι εγκαθιστούν συστήματα για να αποτρέψουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για εγκληματικούς ή άλλους κακοήθεις σκοπούς και επιμένουν ότι η νέα τεχνολογία θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες καταστρέφει. Ο Γκουτέρες είπε ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς φορείς όπως ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο για να διασφαλίσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι μια δύναμη για το καλό.

«Το συμβουλευτικό μου όργανο για την τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη κάνει προκαταρκτικές συστάσεις για τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν τα οφέλη αυτής της απίστευτης νέας τεχνολογίας, ενώ μετριάζουν τους κινδύνους της. Χρειαζόμαστε επειγόντως τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με εταιρείες τεχνολογίας για τα πλαίσια διαχείρισης κινδύνου για την τρέχουσα ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. και για την παρακολούθηση και τον μετριασμό των μελλοντικών βλαβών. Και χρειαζόμαστε μια συστηματική προσπάθεια για να αυξήσουμε την πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη, ώστε οι αναπτυσσόμενες οικονομίες να μπορούν να επωφεληθούν από τις τεράστιες δυνατότητές της. Πρέπει να γεφυρώσουμε το ψηφιακό χάσμα αντί να το εμβαθύνουμε» είπε ο Γκουτέρες.

Naftemporiki.gr