Skip to main content

Η OpenAI φοβάται κακόβουλη παρέμβαση της τεχνητής νοημοσύνης στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2024 σε όλο τον κόσμο

πηγή φωτό Mantra AI

Η εταιρεία του ChatGPT επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους της χρήσης ΑΙ στην πολιτική αντιπαράθεση

Η OpenAI είναι η αμερικανική εταιρεία που δημιούργησε το πρόγραμμα γενετικής νοημοσύνης ChatGPT το οποίο προκάλεσε ένα είδος Big Bang όχι μόνο στον τομέα ΑΙ αλλά συνολικά στη βιομηχανία της τεχνολογίας και όχι μόνο. Η εταιρεία που κλυδωνίστηκε πρόσφατα από εσωτερικές έριδες οι οποίες απείλησαν να την οδηγήσουν ακόμη και στη διάλυση εξελίσσει συνεχώς το ChatGPT ενώ παράλληλα δημιουργεί και άλλα προγράμματα ή μεμονωμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Ένα από αυτά είναι το DALL-E το οποίο παράγει ρεαλιστικές εικόνες.

Η Open AI σε ανάρτηση της αναφέρει ότι υπάρχει έντονη ανησυχία στα διοικητικά στελέχη αλλά γενικότερα και τους εργαζομένους της εταιρείας ότι τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν κάνει την εμφάνιση τους τον τελευταίο ένα χρόνο και τα καινούργια που ξεπηδούν καθημερινά από τα εργαστήρια μεγάλων αλλά και μικρότερων εταιρειών ή ακαδημαϊκών ερευνητικών ιδρυμάτων θα χρησιμοποιηθούν κακόβουλα στον πολιτικό στίβο και όχι στο απώτερο μέλλον αλλά άμεσα.

Η εταιρεία εκφράζει φόβους ότι επειδή το 2024 είναι χρονιά εκλογών στο ένα τρίτο των χωρών της Γης θα γίνει χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με κακόβουλο τρόπο. Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Άλτμαν που απολύθηκε από το ΔΣ της εταιρείας τον περασμένο Νοέμβριο αλλά τελικά επέστρεψε πανηγυρικά στη θέση του μετά από λίγες μέρες ως απόλυτο αφεντικό της εταιρείας είχε δηλώσει ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου τον περασμένο Μάϊο ότι ήταν «νευρικός» σχετικά με την ικανότητα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης να θέτει σε κίνδυνο την εκλογική ακεραιότητα μέσω της «ένας προς έναν διαδραστικής παραπληροφόρησης».

Η OpenAI συνεργάζεται με την Ένωση Υπουργών Εξωτερικών έναν οργανισμό που εστιάζει στην προώθηση αποτελεσματικών δημοκρατικών διαδικασιών όπως οι εκλογές. H εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι εργάζεται για να καταστήσει πιο εμφανές πότε οι εικόνες δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιώντας το DALL-E και σχεδιάζει να τοποθετήσει ένα εικονίδιο  στις εικόνες το οποίο θα αποτελεί σήμα ότι μια εικόνα είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Αυτού του είδους η σήμανση αποτελεί συμφωνία των εμπλεκομένων πλευρών στη βιομηχανία της τεχνολογίας για την προέλευση και την αυθεντικότητα περιεχομένου.

Η OpenAI τονίζει στην ανακοίνωση της ότι η πολιτική της εταιρείας απαγορεύει τη χρήση της τεχνολογίας της με τρόπους που έχει αναγνωρίσει ως δυνητικά καταχρηστικούς, όπως η δημιουργία chatbot που προσποιούνται ότι είναι πραγματικοί άνθρωποι ή η αποθάρρυνση ψηφοφόρων να πάνε να ψηφίσουν. Επίσης η εταιρεία αναπτύσσει το DALL-E με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργεί εικόνες πραγματικών ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων πολιτικών υποψηφίων.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει προκλήσεις σχετικά με το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στην τεχνολογία της. Όταν το πρακτορείο Reuters πέρυσι προσπάθησε να δημιουργήσει εικόνες του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν, το αίτημα μπλοκαρίστηκε και εμφανίστηκε ένα μήνυμα που έλεγε ότι «μπορεί να μην ακολουθεί την πολιτική περιεχομένου μας». Το Reuters, ωστόσο, κατάφερε να δημιουργήσει εικόνες τουλάχιστον δώδεκα άλλων πολιτικών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς.

Φέτος είναι εκλογική χρονιά στις ΗΠΑ και ήδη τα επιτελεία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων έχουν κάνει χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον προεκλογικό αγώνα δημιουργώντας πολιτικές διαφημίσεις και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Naftemporiki.gr