Skip to main content

Σύγκρουση γαλαξιακών τεράτων κατέγραψε το Hubble (βίντεο)

Εικόνα της γαλαξιακής σύγκρουσης που κατέγραψε το Hubble. πηγή φωτό (ESA/Hubble & NASA, J. Dalcanton, Dark Energy Survey/DOE/FNAL/DECam/CTIO/NOIRLab/NSF/AURA Acknowledgement: L. Shatz)

Το εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο συμβαίνει σε απόσταση 570 εκατ. ετών φωτός από τη Γη

Μια σύγκρουση γαλαξιών στο Σύμπαν κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble η οποία προστίθεται στις πάρα πολλές γαλαξιακές συγκρούσεις που έχει καταγράψει το τηλεσκόπιο στις τρεις δεκαετίες της λειτουργίας τους.  Αυτή τη φορά το Hubble έστρεψε το βλέμμα του σε απόσταση περίπου 570 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη στον Arp 122 έναν φαινομενικά ακανόνιστου σχήματος γαλαξία που στην πραγματικότητα περιλαμβάνει δύο γαλαξίες, τον ​​NGC 6040 και τον LEDA που βρίσκονται σε διαδικασία σύγκρουσης.

Οι γαλαξιακές συγκρούσεις και συγχωνεύσεις είναι μνημειώδη ενεργητικά και δραματικά γεγονότα, αλλά λαμβάνουν χώρα σε πολύ αργό χρονοδιάγραμμα. Για παράδειγμα ο γαλαξίας μας βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλησιέστερο γαλαξιακό γείτονά του, τον γαλαξία της Ανδρομέδας αλλά θα περάσουν περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια πριν να συναντηθούν. Η διαδικασία σύγκρουσης και συγχώνευσης δεν θα είναι επίσης γρήγορη: μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια για να ξεδιπλωθεί. Αυτές οι συγκρούσεις διαρκούν τόσο πολύ λόγω των πραγματικά τεράστιων αποστάσεων που εμπλέκονται.

Οι γαλαξίες αποτελούνται από αστέρια και τα ηλιακά τους συστήματα, σκόνη, αέριο και αόρατη σκοτεινή ύλη. Σε γαλαξιακές συγκρούσεις, επομένως, αυτά τα συστατικά στοιχεία μπορεί να παρουσιάσουν τεράστιες αλλαγές στις βαρυτικές δυνάμεις που ασκούνται πάνω τους. Με τον καιρό, αυτό αλλάζει εντελώς τη δομή των δύο (ή περισσότερων) γαλαξιών που συγκρούονται, και μερικές φορές τελικά καταλήγει σε έναν ενιαίο, συγχωνευμένο γαλαξία. Αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι αυτό που προκύπτει από τη σύγκρουση που απεικονίζεται σε αυτήν την εικόνα. Οι γαλαξίες που προκύπτουν από συγχωνεύσεις πιστεύεται ότι έχουν κανονική ή ελλειπτική δομή, καθώς η διαδικασία συγχώνευσης διαταράσσει πιο περίπλοκες δομές όπως αυτές που παρατηρούνται στους σπειροειδείς γαλαξίες. Θα ήταν συναρπαστικό να γνωρίζουμε πώς θα μοιάζει το Arp 122 μόλις ολοκληρωθεί αυτή η σύγκρουση αλλά αυτό δεν θα συμβεί για πολύ, πολύ καιρό.

Naftemporiki.gr