Skip to main content

Δείτε τη γάτα της NASA που «επέστρεψε» στη Γη από μακρινή περιοχή του Διαστήματος (βίντεο)

Στιγμιότυπο από το βίντεο που ταξίδεψε στο Διάστημα. πηγή φωτό (NASA/JPL/Caltech)

Η τεχνολογία διαστημικών τηλεπικοινωνιών DSOC φαίνεται ότι λειτουργεί καλά

Η NASA πραγματοποιεί δοκιμές μιας νέας προηγμένης τεχνολογίας μετάδοσης βίντεο εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας από τα βάθη του Διαστήματος. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε «φορτώσει» σε ένα διαστημόπλοιο που εκτοξεύτηκε με τον πύραυλο Falcon Heavy της SpaceX από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα στις 13 Οκτωβρίου ένα βίντεο υψηλής ευκρίνειας διάρκειας 15 δευτερολέπτων το οποίο επέστρεψε στη Γη πριν από λίγες μέρες και η NASA το έδωσε τώρα στη δημοσιότητα.

Το βίντεο που δείχνει μια γάτα που ονομάζεται Taters να κυνηγά μια ακτίνα λέιζερ ταξίδεψε περίπου 30 εκατ. χλμ.  για να φτάσει στη Γη. Η NASA ευελπιστεί ότι η τεχνολογία λέιζερ που δοκιμάζει θα βελτιώσει τις επικοινωνίες με πιο απομακρυσμένα μέρη του ηλιακού συστήματος από την Σελήνη δεδομένης και της προετοιμασίας που γίνεται για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη αλλά και σημαντικές αποστολές εξερεύνησης σε φεγγάρια του Δία και του Κρόνου.

«Παρά το γεγονός ότι η μετάδοση έγινε από απόσταση πολλών εκατ. χλμ. από τη Γη η τεχνολογία κατάφερε να στείλει το βίντεο πιο γρήγορα από τις περισσότερες ευρυζωνικές συνδέσεις στο Διαδίκτυο» δήλωσε ο Ράιν Ρόγκαλιν, επικεφαλής του τμήματος ηλεκτρονικών συστημάτων του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA.

Το βίντεο που ελήφθη από το τηλεσκόπιο Hale στο αστεροσκοπείο Palomar μεταδόθηκε με την τεχνολογία Deep Space Optical Communications (DSOC) που αναπτύσσει η NASA η οποία βασίζεται στη χρήση ακτίνων λέιζερ που επιλέχθηκαν ως μέσο μετάδοσης εξαιτίας της ικανότητά τους να «πακετάρουν» μεγάλο όγκο δεδομένων σε πυκνότερα μήκη κύματος. Σε μια δέσμη λέιζερ τα φωτόνια ταξιδεύουν προς την ίδια κατεύθυνση στο ίδιο μήκος κύματος και σε αυτή την κίνηση υπάρχουν σημαντικές ποσότητες δεδομένων που μεταδίδονται με εξαιρετική ταχύτητα.

Naftemporiki.gr