Skip to main content

«Σκουπίδια» Vs Δορυφόρων στο Διάστημα – Η νέα απειλή

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) εκτιμά ότι σχεδόν 700.000 διαστημικά «σκουπίδια» βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, κινδυνεύοντας να συγκρουστούν με τους ενεργούς δορυφόρους.

Συνολικά  6.718 δορυφόροι, κυρίως αμερικανικοί, περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη μας.  Στη συντριπτική πλειονότητά τους χρησιμοποιούνται για τις τηλεπικοινωνίες, τόσο για στρατιωτικούς όσο και για πολιτικούς σκοπούς.

Οι μισοί ή 3.395 δορυφόροι  σε τροχιά γύρω από τη Γη, ανήκουν στην SpaceX -την εταιρεία του Έλον Μασκ.
Το  17% του συνόλου είναι επιστημονικοί δορυφόροι «παρατήρησης της γης». Βοηθούν στη βελτίωση της ακρίβειας των μετεωρολογικών ή γεωδαισιακών μετρήσεων, για παράδειγμα, καθιστούν δυνατή την παρακολούθηση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων μας στο περιβάλλον, αλλά και τη μελέτη φυσικών φαινομένων όπως ηφαιστειακές εκρήξεις ή τα ρήγματα που προκαλούν σεισμούς.

Υπάρχει όμως μία σημαντική απειλή για τους δορυφόρους αυτούς. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) εκτιμά ότι σχεδόν 700.000 διαστημικά «σκουπίδια»μεγαλύτερα από 1 εκατοστό  βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, κινδυνεύοντας να συγκρουστούν με τους ενεργούς δορυφόρους ή να τους αναγκάσουν να κάνουν ελιγμούς (δαπανηρούς σε καύσιμα) για να τους αποφύγουν.