Skip to main content

Τι είναι η δωρεάν τεχνολογική εκπαίδευση peer to peer; Μιλά στη «Ν» ο επικεφαλής του εγχειρήματος στην Ελλάδα

Μηχανικοί λογισμικού χωρίς καθηγητές και χωρίς μαθήματα

Την έναρξη λειτουργίας της πρώτης σχολής προγραμματισμού στην Αθήνα ανακοίνωσε το Zone01 Athens, μια καινοτόμος πρωτοβουλία στον τομέα της τεχνολογικής εκπαίδευσης παγκοσμίως.

Όπως ανακοινώθηκε, το Zone01 Athens προσφέρει ένα πολύπλευρο διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα μηχανικών λογισμικού παγκόσμιας κλάσης, χωρίς δίδακτρα και χωρίς προαπαιτούμενα, παρέχοντας στους φοιτητές ένα μοναδικό ταξίδι και μια παιχνιδοποιημένη και εξατομικευμένη εμπειρία, σε ένα campus υψηλής τεχνολογίας, σε τομείς όπως: Mobile & Web Development, Artificial Intelligence, UX/UI, Cybersecurity, DevOps, Blockchain και Video Games Development.

Όπως επισημαίνεται η πρωτοποριακή προσέγγιση της σχολής επικεντρώνεται σε μια καινοτόμο διαδικασία επιλογής και μια εκπαίδευση peer-to-peer, χωρίς καθηγητές και στην ουσία χωρίς μαθήματα, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι οι φοιτητές αποκτούν πρακτικές δεξιότητες μηχανικών λογισμικού, αλλά και εμπειρίες που είναι άμεσα εφαρμόσιμες στο σημερινό και αυριανό τεχνολογικό τοπίο και φυσικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.Το Zone01, μέσω στρατηγικών συνεργασιών με κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, εγγυάται τριετή εργασία για τους αποφοίτους με ανταγωνιστικό μισθό και μεγάλες προοπτικές εξέλιξης.

Ο κ. Χρήστος Αβραμούδης, διευθύνων σύμβουλος του Zone01 μιλά στο Naftemporiki.gr για αυτό το καινοτόμο εγχείρημα και αποκαλύπτει όλες τις πτυχές του.

Τι είναι η εκπαίδευση peer to peer;

Η εκπαίδευση peer to peer που εφαρμόζεται στο Zone01 και το School 42 βασίζεται σε ένα καινοτόμο παιδαγωγικό μοντέλο, όπου οι φοιτητές μαθαίνουν μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση με τους συμφοιτητές τους, αντί για παραδοσιακή διδασκαλία από δάσκαλο / καθηγητή. Στο περιβάλλον αυτό, οι φοιτητές αντιμετωπίζουν διάφορες καθοδηγούμενες ψηφιακές προκλήσεις αυξανόμενης πολυπλοκότητας, και προσπαθούν να βρουν λύσεις μέσω της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας.

Αυτό το μοντέλο είναι 100% παιχνιδοποιημένο, διεξάγεται εξ’ ολοκλήρου στο campus της σχολής μέσα από την πλατφόρμα λογισμικού μας και δεν στηρίζεται σε διδάσκοντες. Οι φοιτητές αναπτύσσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες μέσα από τη συνεχή κοινωνική αλληλεπίδραση, ανταλλάσσοντας διάφορες ιδέες και αναπτύσσοντας μια συλλογική νοημοσύνη. Το εκπαιδευτικό μοντέλο προσφέρει επίσης τη δυνατότητα στους φοιτητές να γίνουν αυτόνομοι και να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις με αυτοπεποίθηση, αποκτώντας πολύτιμες δεξιότητες που είναι απαραίτητες στον σύγχρονο επαγγελματικό κόσμο αλλά και να χτίσουν τα θεμέλια για συνεχιζόμενη μάθηση καθώς αναπτύσσονται (learn how to learn).

Πως εξασφαλίζεται το επίπεδο ικανότητας των αποφοίτων αφού δεν υπάρχει εμπλοκή καθηγητών και γενικότερα του παραδοσιακού συστήματος αξιολόγησης;

Στο μοντέλο εκπαίδευσης peer to peer χωρίς καθηγητές αλλά με επιβλέποντες / μέντορες να επιβλέπουν την διαδικασία, όπως στο Zone01 και το School 42, η εξασφάλιση του επιπέδου ικανότητας των αποφοίτων γίνεται μέσω μιας σειράς μεθόδων:

• Συνεχής Αξιολόγηση μέσω Έργων: Οι φοιτητές αναλαμβάνουν προγραμματιστικά έργα και δραστηριότητες που αξιολογούνται με βάση την ολοκλήρωσή τους από δικούς μας μέντορες / επιβλέποντες, τους οποίους ονομάζουμε BOCAL, για την ποιότητα του κώδικα των έργων τους.

• Αλληλοαξιολόγηση (Auditing): Οι φοιτητές αξιολογούνται παράλληλα με τους BOCAL και από τους συμφοιτητές τους, μέσω μιας διαδικασίας αλληλοαξιολόγησης, όπου κρίνουν τη δουλειά των άλλων με βάση καθορισμένα κριτήρια. Αυτή η διαδικασία ενισχύει μια πολύ χρήσιμη δεξιότητα, απαιτητή από την σύγχρονη αγορά εργασίας.

• Προσωπική Πρόοδος μέσα στην αυτοματοποιημένη πλατφόρμα: Οι φοιτητές προοδεύουν μόνο όταν ολοκληρώνουν επιτυχώς τα έργα και τις προκλήσεις, διασφαλίζοντας ότι κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες πριν προχωρήσουν. Μαζεύουν πόντους και περνάνε στο επόμενο στάδιο όπως ένα βιντεοπαιχνίδι.

• Ανταγωνιστικό Περιβάλλον: Το ανταγωνιστικό, αλλά υποστηρικτικό περιβάλλον ενθαρρύνει τους φοιτητές να προσπαθούν περισσότερο και να επιδιώκουν την αριστεία.

• Πρακτική Εμπειρία: Η επικέντρωση στην πρακτική εμπειρία και στα πραγματικά προβλήματα διασφαλίζει ότι οι φοιτητές είναι έτοιμοι για την αγορά εργασίας.

Μπορεί κάποιος χωρίς καμία προηγούμενη γνώση προγραμματισμού να μπει στο πρόγραμμα και αποκτήσει το υψηλό επίπεδο που υπόσχεστε;

Ναι, το πλήρες πρόγραμμα της Zone01 και του School 42 είναι σχεδιασμένο για να είναι προσβάσιμο ακόμα και σε ανθρώπους χωρίς προηγούμενη γνώση προγραμματισμού. Όπως προαναφέραμε βασίζεται σε μια μέθοδο μάθησης peer-to-peer και είναι έντονα πρακτικό, εστιάζοντας στην επίλυση προβλημάτων ξεκινώντας από απλά καθοδηγούμενα πρότζεκτ σταδιακά αυξανόμενης δυσκολίας, που στο τέλος καταλήγουν στην ανάπτυξη πραγματικών έργων. Οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν βαθιά τεχνικές γνώσεις και ικανότητες λύσης προβλημάτων, καθώς και σημαντικές οριζόντιες δεξιότητες (soft skills) όπως η συνεργατικότητα και η αυτονομία. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με στόχο την παροχή ενός υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στην τεχνολογία και τον προγραμματισμό, ακόμα και για εκείνους που ξεκινούν από το μηδέν.

Πώς εγγυάστε την επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών;

Το παγκόσμιο δίκτυο της Zone01, το λεγόμενο 01talent καθώς και η 01Greece, αναπτύσσει συνεχώς συνεργασίες με διάφορες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοι έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση στην εργασία μέσω της 01talent με τριετή πρακτική άσκηση, επί πληρωμή, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για να διδάσκει τις πιο επίκαιρες και ζητούμενες δεξιότητες στον τομέα της τεχνολογίας. Αυτό καθιστά τους αποφοίτους να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας. Η Zone01 εγγυάται με συμβόλαιο την 3ετή εργασία μόνο σε αυτούς που ολοκληρώνουν επιτυχώς την 24μηνη απαιτητική εκπαίδευση.

Τι ειδικότητες θα προκύπτουν από αυτή τη εκπαιδευτική διαδικασία;

Τους πρώτους 18 μήνες οι φοιτητές εκπαιδεύονται σε διαδεδομένες γλώσσες προγραμματισμού όπως Java, Python, JavaScript, Go, Rust, C#, solidity κ.ά.

Το τελευταίο εξάμηνο ειδικεύονται σε ένα από τα παρακάτω αντικείμενα:

• Web Development : Ειδικότητα στην front-end και back-end ανάπτυξη, με έμφαση σε HTML, CSS, JavaScript, Node.js, και πλατφόρμες όπως React ή Angular.

• Κυβερνοασφάλεια: Εκπαίδευση σε πρακτικές και τεχνικές για την προστασία δικτύων και συστημάτων.

• Ανάπτυξη Εφαρμογών: Δημιουργία εφαρμογών για διάφορες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των mobile και desktop συστημάτων.

• DevOps και Cloud Computing: Ειδικότητα σε συστήματα διαχείρισης και λειτουργίας cloud, όπως AWS, Azure, και Google Cloud, καθώς και σε DevOps πρακτικές και εργαλεία.

• Τεχνητή Νοημοσύνη και Machine Learning: Βασικές γνώσεις και εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης.

• UI/UX Design: Εκπαίδευση στον σχεδιασμό User Interface και User Experience, καλύπτοντας πτυχές όπως η δημιουργία πρωτοτύπων, wireframing, αρχές σχεδιασμού και χρήστη-κεντρική ανάπτυξη.

• Data Science: Εξειδίκευση στην ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων, μηχανική μάθηση, στατιστική, και επεξεργασία μεγάλων δεδομένων (Big Data), καθώς και την χρήση σχετικών εργαλείων και γλωσσών όπως SQL, Python, R, και πλατφόρμες ανάλυσης δεδομένων.

Οι παραπάνω ειδικότητες είναι προς επιλογή το τελευταια εξάμηνο των σπουδών και παρέχουν μια ολοκληρωμένη και πολυδιάστατη προσέγγιση στην τεχνολογία και τον προγραμματισμό, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών και ενδιαφερόντων στον κλάδο της τεχνολογίας.

Σε ποιους ακόμη τομείς εκπαίδευσης θα μπορούσε να εφαρμοστεί ανάλογο μοντέλο;

Το μοντέλο εκπαίδευσης της Zone01 και του School 42, με βάση την πρακτική εμπειρία, την αυτοδιδασκαλία και τη συνεργατική peer to peer μάθηση, μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς άλλους τομείς εκτός από την τεχνολογία και τον προγραμματισμό, μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

• Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες: Εφαρμογή στην επίλυση προβλημάτων και ερευνητικές δραστηριότητες, όπου η συνεργασία και η πρακτική εμπειρία είναι κρίσιμες.

• Δημιουργικές Τέχνες και Σχεδιασμός: Στο σχεδιασμό, τη γραφιστική, την αρχιτεκτονική, και σε άλλους δημιουργικούς τομείς, η συνεργατική μάθηση και η δημιουργία πραγματικών έργων μπορούν να είναι πολύτιμες.

• Επιχειρησιακή Διοίκηση και Μάρκετινγκ: Μοντέλα βασισμένα σε περιπτώσεις μελέτης και ομαδική εργασία, που δίνουν έμφαση στην ανάλυση πραγματικών επιχειρηματικών σεναρίων.

Naftemporiki.gr