Skip to main content

Συνεχίζει ενωμένη η Ευρώπη το διαστημικό της πρόγραμμα μετά τη συμφωνία στη διάσκεψη της Σεβίλλης

Τα κράτη μέλη της ESA αποφάσισαν να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα για νέους πυραύλους

Οι αστοχίες και καθυστερήσεις στη κατασκευή και χρήση νέας γενιάς πυραύλων μεταφοράς φορτίων και διαστημοπλοίων για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Οι μεγάλου μεγέθους πύραυλοι Ariane 6 και Vega-C που δημιουργήθηκαν για λογαριασμό της ESA δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να χρησιμοποιούνται γεγονός που πυροδότησε τις υποβόσκουσες διαφωνίες ανάμεσα στις 22 χώρες μέλη της ESA για το διαστημικό παρόν και μέλλον της Ευρώπης.

Η Σεβίλλη υποδέχτηκε 6 και 7 Νοεμβρίου την πιο κρίσιμη ίσως διάσκεψη των μελών της ESA τα τελευταία χρόνια αφού πολλοί εκδήλωναν ζωηρές ανησυχίες για μη επίτευξη κάποιας συμφωνίας και την έναρξη της διάλυσης της συμμαχίας των ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα του Διαστήματος γεγονός που θα εξαφάνιζε μια από τις τρεις μεγάλες διαστημικές κρατικές δυνάμεις στον κόσμο (οι άλλες είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα) δημιουργώντας ένα μεγάλο κενό που πιθανότατα θα εκμεταλλευόταν ο ιδιωτικός τομέας με πρώτη την Space X, τη διαστημική εταιρεία του Ελον Μασκ.

Η δράση της Space X και των επαναστατικών επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων της ήταν βασικός παράγοντας της κρίσης που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στα κράτη μέλη της ESA. Τελικά βγήκε λευκός καπνός από την Σεβίλλη αφού όπως έγινε γνωστό υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στα κράτη μέλη της ESA. Η συμφωνία έχει δύο άξονες. Ο πρώτος είναι ότι θα εξασφαλιστούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της κατασκευής των δύο μεγάλων πυραύλων και ο δεύτερος ότι η ESA θα συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή μικρότερων και πιο «ευέλικτων» πυραύλων για αποστολές μεταφοράς φορτίων χαμηλού κόστους.

Τα στελέχη της ESA και της ευρωπαϊκής διαστημικής βιομηχανίας γενικότερα δηλώνουν ανακουφισμένοι από αυτή την εξέλιξη και αναμένουν τώρα να δουν πώς θα εξελιχθεί η πορεία υλοποίησης των αποφάσεων αλλά και του διαστημικού προγράμματος της ESA που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Naftemporiki.gr