Skip to main content

O Ισπανός Χορευτής του Γαλαξία στο φακό του Hubble (βίντεο)

Μία από τις νέες εικόνες του Ισπανού Χορευτή. πηγή φωτό. (ESA/Hubble & NASA, D. Calzetti and the LEGUS team, R. Chandar)

Νέες εντυπωσιακές εικόνες ενός γαλαξία που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε λεπτομερείς εικόνες του σπειροειδούς γαλαξία NGC 1566 που η επιστημονική κοινότητα τον έχει ονομάσει «Ισπανό Χορευτή του Γαλαξία». Πρόκειται για ένα από τους αποκαλούμενους ενδιάμεσους σπειροειδείς γαλαξίες. Δεν διαθέτει δηλαδή την κοσμική δομή που βρίσκεται στο κέντρο των σπειροειδών γαλαξιών και μοιάζει με αστρική ράβδο.

Ο γαλαξίας οφείλει το παρατσούκλι του στους στροβιλιζόμενους σπειροειδείς βραχίονες του παραπέμπουν στο σχήμα ενός κινούμενου χορευτή. Ο NGC 1566 βρίσκεται περίπου 60 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό της Δοράδος και είναι μέλος της γαλαξιακής ομάδας που φέρει το όνομα του αστερισμού.

https://www.youtube.com/watch?v=yKgv8Cp2Rt0

Μια ομάδα γαλαξιών είναι μια συλλογή από βαρυτικά δεσμευμένους γαλαξίες. Διαφέρουν από τα σμήνη γαλαξιών ως προς το μέγεθος και τη μάζα: τα σμήνη γαλαξιών μπορεί να χωρέσουν εκατοντάδες γαλαξίες, ενώ οι ομάδες γαλαξιών μπορεί να χωρέσουν μερικές δεκάδες γαλαξίες. Ωστόσο, οι ομάδες είναι η πιο κοινή συλλογή γαλαξιών στο σύμπαν, που κατέχουν περισσότερο από το 50% όλων των γαλαξιών.

Οι νέες εικόνες θα βοηθήσουν τους αστρονόμους να μελετήσουν καλύτερα τον συγκεκριμένο γαλαξία ανακαλύπτοντας νέα στοιχεία για αυτόν και παράλληλα νέα στοιχεία για αυτού του είδους γαλαξίες.

Naftemporiki.gr