Skip to main content

ΗΠΑ εναντίον Instagram για εκούσιο εθισμό παιδιών και εφήβων

Πολλές αμερικανικές πολιτείες κατέθεσαν αγωγή εναντίον του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης

Το Instagram μετρά περισσότερους από 1,2 δισ. ενεργούς χρήστες και μέχρι την έλευση του Tik Tok ήταν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που προτιμούσαν οι νεαρότερες ηλικίες. Πολλές μελέτες και έρευνες έχουν δείξει ότι τα social media είναι από την αρχιτεκτονική τους αλλά και τον τρόπο που αναπτύσσονται και εξελίσσονται από τις εταιρείες που τα ελέγχουν εθιστικά. Ειδικά για το Instagram έχουν γίνει μελέτες που δείχνουν ότι είναι σχεδιασμένο να εθίζει τα παιδιά και τους εφήβους δημιουργώντας πλήθος συζητήσεων για τις ευθύνες της Metα, της μητρικής εταιρείας του Instagram στην οποία ανήκουν επίσης το Facebook, το WhatsApp και το Threads.

Όπως έγινε γνωστό 33 πολιτείες των ΗΠΑ κατέθεσαν ομαδική αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Όκλαντ της Καλιφόρνια εναντίον της Metα επειδή γνωρίζει ότι το Instagram είναι εθιστικό στα παιδιά και τους εφήβους και όχι μόνο δεν κάνει κάτι για αυτό αλλά επιπλέον παραπλανά τις αρμόδιες Αρχές και την κοινή γνώμη για αυτό το ζήτημα. Στην αγωγή αναφέρεται ότι η Metα χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες για να παγιδεύσει τους νεαρής ηλικίας χρήστες με σκοπό το κέρδος. Άλλες εννέα πολιτείες των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει η κάθε μια ξεχωριστά σε παρόμοια κίνηση αγωγής εναντίον του Instagram ενώ έχουν επίσης κατατεθεί εκατοντάδες αγωγές από οικογένειες παιδιών και εφήβων.

Η Metα από την πλευρά της δηλώνει «απογοητευμένη» από την απόφαση των πολιτειών και των γενικών εισαγγελέων που στηρίζουν και υπογράφουν αυτές τις αγωγές υποστηρίζοντας ότι έχει λάβει υπόψη της αυτές τις κατηγορίες και ανησυχίες εναντίον του Instagram και έχει δημιουργήσει 30 εργαλεία που υποστηρίζουν τους εφήβους και τις οικογένειες τους ώστε η χρήση της πλατφόρμας να ακολουθεί τους κανόνες ασφαλούς χρήσης.

Η εξέλιξη και το αποτέλεσμα αυτών των αγωγών αναμένεται να αποτελέσουν σταθμό στον κόσμο των social media αφού θα κριθεί εν πολλοίς αν οι πλατφόρμες που σε γενικές γραμμές όλες ακολουθούν διαφόρων ειδών τακτικές παγίδευσης των χρηστών για να μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα σε αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα με αυτόν τον τρόπο ή θα υπάρξουν κάποιου είδους μέτρα προστασίας ειδικά για τους χρήστες εφηβικής και παιδικής ηλικίας.

Naftemporiki.gr