Skip to main content

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά νεαρό άστρο να εκτοξεύει ακτινοβολία γάμμα

Καλλιτεχνική απεικόνιση του άστρου που εκπέμπει ακτινοβολία γ. πηγή φωτό (INAF-OAPa/S. Orlando)

Η ανακάλυψη φωτίζει άγνωστες πτυχές της εξέλιξης άστρων και πλανητών.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» ερευνητική ομάδα αναφέρει τον εντοπισμό εκπομπής ακτινοβολίας γάμμα υψηλής ενέργειας από ένα άστρο που ανήκει στην κατηγορία άστρων T.Tauri. Πρόκειται για άστρα χαμηλής μάζας ηλικίας κάτω των δέκα εκατ. ετών και είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται το φαινόμενο σε τέτοιου είδους άστρα.

Η ερευνητική ομάδα στόχευσε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi το βόρειο τμήμα του μοριακού νέφους Orion B, που βρίσκεται περίπου 1,350 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Eντόπισαν εκεί το άστρο NGC 2071 το οποίο είναι ένα T.Tauri άστρο που σύμφωνα με τους ερευνητές έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του Ήλιου. Γύρω από το άστρο έχει σχηματιστεί ένας δίσκος σκόνης και ύλης από τους οποίους σχηματίζονται πλανήτες. Η ανακάλυψη όπως είναι ευνόητο προσφέρει νέα στοιχεία για την εξέλιξη νεαρών άστρων και των πλανητικών συστημάτων που σχηματίζονται σε αυτά.

«Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική για την εξακρίβωση πηγών ακτινοβολίας γάμμα που δεν γνωρίζαμε κάτι που είναι αναμφισβήτητα ένα βήμα προς τα εμπρός στην αστρονομία. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε τις διεργασίες που συμβαίνουν κατά τις πρώιμες φάσεις του σχηματισμού άστρων: Εάν ένα αστέρι T Tauri παράγει ακτινοβολία ακτίνων γάμμα, θα επηρεάσει τις συνθήκες αερίου του πρωτοπλανητικού δίσκου και, κατά συνέπεια, την εξέλιξη του σχηματισμού πλανητών» αναφέρει η Αγκοστίνα Φιλοκόμο, αστρονόμος στο Universidad Nacional de La Plata στην Αργεντινή, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η ανακάλυψη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μελέτη και των εκρήξεων ή εκλάμψεων ακτίνων γ που η επιστημονική κοινότητα ονομάζει GRB (Gamma-Ray Burst). Πρόκειται για συγκεντρώσεις συμπυκνωμένης ακτινοβολίας γάμμα που δημιουργούνται κατά τη γέννηση άστρων νετρονίου η μαύρων τρυπών από βίαια κοσμικά φαινόμενα όπως την σύγκρουση αστέρων νετρονίων, από εκρήξεις σουπερνόβα, από άστρα που καταρρέουν και από την καταστροφή άστρων νετρονίων από μαύρες τρύπες. Οι εκρήξεις ακτίνων γ είναι εκρήξεις φωτονίων γάμμα εξαιρετικά υψηλής ενέργειας, που ακτινοβολούν εκατομμύρια φορές λαμπρότερα από τον Ήλιο. Οι εκρήξεις ακτίνων γ είναι εχθρικές στην ζωή και αν συμβεί κάποια σε κοντινή απόσταση από εμάς και η ακτινοβολία χτυπήσει τον πλανήτη μας οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι ολέθριες για την πανίδα, την χλωρίδα και φυσικά τον άνθρωπο. Μάλιστα μια μαζική εξαφάνιση της ζωής πριν από 440 εκατ. έτη έχει συνδεθεί με την έλευση στην Γη μιας έκλαμψης ακτίνων γ.

Naftemporiki.gr