Skip to main content

Έρχονται τα ιπτάμενα σκούτερ (βίντεο)

Το εικονιζόμενο Airscooter μπορεί να γίνει σύντομα ένα δημοφιλές μέσο μετακίνησης. πηγή φωτό (Zapata)

Ένα φουτουριστικό ιπτάμενο όχημα υπόσχεται επανάσταση στις μετακινήσεις μας.

Ο Γάλλος εφευρέτης Φράνκι Ζαπάτα έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που πέρασε τη Μάγχη πετώντας με ένα jetpack (ένα επαναστατικό αεριωθούμενο μηχανισμό) που σχεδίασε ο ίδιος. Ο Ζαπάτα παρουσίασε τα σχέδια ενός επαναστατικού ιπτάμενου οχήματος που το οποίο ονομάζει «ιπτάμενο σκούτερ» και μοιάζει με μίνι ελικόπτερο.

Το σκάφος που διαθέτει υβριδικές έλικες μπορεί να πετά σε ύψος περίπου τριών χιλιάδων μέτρων και αναπτύσσει ταχύτητα 100 χλμ. ανά ώρα. Μια διαδρομή που θα διαρκούσε περίπου δύο ώρες με ένα αυτοκίνητο σε ώρες αιχμής θα μειωνόταν σε μόλις 10 λεπτά στο Airscooter, σύμφωνα με τον εφευρέτη. Όμως το Airscooter δεν είναι τόσο φιλικό προς το περιβάλλον όσο τα νέας γενιάς ηλεκτροκίνητα ιπτάμενα επιβατηγά οχήματα αστικών περιοχών όπως τα eVTOL επειδή χρησιμοποιεί εν μέρει καύσιμο για πρόωση κάνοντας το αποτύπωμά του άνθρακα «συγκρίσιμο με ένα επιβατικό αυτοκίνητο».

Η Zapata, η εταιρεία που ίδρυσε ο Ζαπάτα για να υλοποιεί τις ιδέες του, έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες του Airscooter. «Αυτό το όχημα είναι το πρώτο βήμα που θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή στη μετακίνηση. Το Airscooter είναι ευθυγραμμισμένο με την εποχή και προσφέρει απαράμιλλη ελευθερία πτήσης. Από αυτή την άποψη, αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο προς τις αεροπορικές μεταφορές επιβατών, την οποία στοχεύουμε να παρέχουμε τα επόμενα χρόνια».

Το Airscooter είναι ένα αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL), το οποίο μπορεί να απογειωθεί κατευθείαν στον αέρα, μειώνοντας την ανάγκη για χώρο διαδρόμου. Είναι ένα υβριδικό ηλεκτρικό όχημα, που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί ένα μείγμα καυσίμου και ηλεκτρικής ενέργειας για να κινήσει τις έλικες του.

Το πιλοτήριο του διαθέτει δύο χειριστήρια παρόμοια με αυτά των βιντεοπαιχνιδιών που διευκολύνουν τον χειρισμό από οποιονδήποτε μετά από μια σύντομη εκπαίδευση. Η «ελαφριά» σχεδίαση του Airscooter που ζυγίζει μόλις 115 κιλά το καθιστά επί της ουσίας ένα μονοθέσιο σκάφος αλλά σύμφωνα με την εταιρεία μπορούν να ταξιδέψουν με αυτό και δύο μεσαίου ύψους και βάρους άτομα. Αν και ο Ζαπάτα κάνει λόγο για πρόοδο στις μεταφορές επιβατών εντούτοις η εταιρεία του αναφέρει ότι σε πρώτη φάση το σκάφος δεν θα πωλείται ελεύθερα σε όποιον θέλει να το αποκτήσει για να μετακινείται αλλά θα προσφέρεται μόνο για ενοικίαση για περίπου 40 λεπτών πτήσεις πάνω από τις πόλεις.

Naftemporiki.gr