Skip to main content

Έχασαν το… σήμα τα smartphones: Σε χαμηλά 10ετίας οι παγκόσμιες πωλήσεις

Πιο ανθεκτικές αποδεικνύονται οι πωλήσεις ακριβών συσκευών, όπως τα iPhone.

Η όρεξη για νέα smartphones φαίνεται να έχει περιοριστεί δραστικά, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις παγκοσμίως να οδεύουν προς τη χειρότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με εκτίμηση της Counterpoint Research. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα η ζήτηση βαίνει φθίνουσα. Παρόλα αυτά οι πλέον ακριβές συσκευές, όπως τα iPhone, επιδεικνύουν «ανθεκτικότητα», γεγονός που βοηθά την Apple να «κλέψει» το στέμμα της βασίλισσας της αγοράς από τη Samsung.

Προς πτώση 6%

Η Counterpoint ουσιαστικά μετράει τη ζήτηση μέσω του αριθμού των συσκευών που στέλνουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στους λιανοπωλητές και όχι με βάση την αξία των πωλήσεων στη λιανική αγορά. Υπολογίζει με τα έως τώρα δεδομένα ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις έξυπνων κινητών θα είναι μειωμένες κατά 6% το 2023 σε σχέση. με το 2022, στα 1,15 δισεκατομμύρια συσκευές.

«Η Ασία είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στην αύξηση, καθώς η προσδοκώμενη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα δεν ήρθε με την ορμή που περίμενε η αγορά και η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει προκλήσεις» σημειώνει στην έκθεσή της η εταιρεία.

Απογοητευτική είναι όμως η εικόνα και στη Βόρεια Αμερική, όπου δεν αποκλείεται να δούμε πτώση σε διψήφιο ποσοστό για το σύνολο του έτους.

Κοντά στην πρωτιά η Apple

Η Apple παρόλα αυτά τα πηγαίνει καλά και περιμένει περαιτέρω ανάκαμψη, καθώς τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει το iPhone 15, όπως αναφέρει η Counterpoint.

Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να πάρει την πρωτιά, την οποία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους είχε η κορεατική Samsung. Η Apple το 2023 ποντάρει μεταξύ άλλων στην τεράστια αγορά της Ινδίας, όπου η ελίτ επιδεικνύει αυξημένη όρεξη για premium συσκευές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC