Skip to main content

Συνεργασία Meta και Microsoft σε δωρεάν πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης

Πρόκειται για ένα ακόμη πρόγραμμα γενετικής AI που θα διανέμεται μέσω cloud υπηρεσιών.

Μπορεί η Microsoft να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ChatGPT στην ανάπτυξη του οποίου επενδύει πολλά δισ. δολάρια όμως ο κολοσσός του λογισμικού είναι όπως φαίνεται ανοικτός και σε άλλες συνεργασίες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η Metα ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει μέσω της Microsoft μια εμπορική έκδοση του δικού της προγράμματος γενετικής νοημοσύνης, του Llama.

Πιο συγκεκριμένα το νέο μοντέλο, με την ονομασία Llama 2, θα διανέμεται δωρεάν από τη Microsoft μέσω της υπηρεσίας cloud Azure και θα τρέχει στο λειτουργικό σύστημα των Windows. Μάλιστα η Metα στην ανακοίνωση της χαρακτηρίζει την Microsoft, «προτιμώμενο συνεργάτη της». Εγινε επίσης γνωστό ότι το πρόγραμμα θα διατίθεται και από άλλους παρόχους όπως το Amazon Web Services, το Hugging Face κ.α.

Η συνεργασία Metα και Microsoft σε αυτό τον τομέα προκάλεσε έκπληξη αφού το Llama 2 έρχεται να ανταγωνιστεί ευθέως το ChatGPT το οποίο η Microsoft παρέχει επίσης μέσω του cloud Azure. Σύμφωνα με την Metα το Llama 2 έχει εκπαιδευθεί σε όγκο δεδομένων 40% μεγαλύτερο από αυτό της πρώτης έκδοσης άρα είναι πολύ πιο εξελιγμένο.

Naftemporiki.gr