Skip to main content

Threads: Οι πρώτες «σκιές» στον ανταγωνιστή του Twitter

Μειώθηκε ο ρυθμός εγγραφών και ο χρόνος παραμονής στην νέα πλατφόρμα.

Το Threads, η νέα πλατφόρμα της Metα που σχεδιάστηκε στα πρότυπα του Twitter με στόχο να το ανταγωνιστεί και αν καταστεί εφικτό να το αντικαταστήσει στον κόσμο των social media, έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση σπάζοντας κάθε ρεκόρ εγγραφών. Μέσα σε χρονικό διάστημα 5 ημερών το Threads συγκέντρωσε 100 εκατ. εγγραφές αλλά στη συνέχεια ο ρυθμός όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια άρχισε να μειώνεται. Δέκα μέρες μετά το σπάσιμο του φράγματος των 100 εκατ. εγγραφών η πλατφόρμα έχει φτάσει στις περίπου 113 εκατ. εγγραφές. Δεκατρία εκατ. εγγραφές σε δέκα μέρες είναι σίγουρα και αυτή ζηλευτή επίδοση αλλά συγκρινόμενη με την αρχική τάση εγγραφών υπολλείπεται σημαντικά.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο σύμφωνα με τους αναλυτές της βιομηχανίας των social media για το Threads είναι ότι μειώνεται γρήγορα το ενδιαφέρον των χρηστών της πλατφόρμας για αυτή αφού φαίνεται ότι περιορίζεται συνεχώς ο χρόνος παραμονής τους σε αυτή. Σε ρεπορτάζ μεγάλων μέσων ενημέρωσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη γίνεται λόγος για δυσκολία να διαφανούν καθαρά οι διαθέσεις των χρηστών του Threads εξαιτίας του εναγκαλισμού του με το Instagram.

H Metα αποφάσισε ότι ένας χρήστης του Instagram μπορεί με τον ίδιο λογαριασμό που έχει στο Instagram να κάνει εγγραφή και στο Threads. Αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές αποτέλεσε στην ουσία και τον κρίσιμο παράγοντα, το καύσιμο αν προτιμάτε, που οδηγήσε στην εκρηκτική έναρξη του Threads αφού ήταν πολύ απλό για κάποιο χρήστη του Instagram που αριθμεί περίπου 2,3 δισ. ενεργούς χρήστες να γίνει χρήστης και της νέας πλατφόρμας. Όμως προς το παρόν τουλάχιστον και μέχρι να αποφασίσει η Metα να διαχωρίσει τις δύο πλατφόρμες δεν μπορεί κάποιος χρήστης του Instagram να διαγράψει την εγγραφή του στο Threads αφού θα γίνει ταυτόχρονα το ίδιο και στο Instαgram κάτι που φυσικά δεν επιθυμεί. Υπάρχει έντονη φημολογία ότι αρκετοί χρήστες του Threads που είναι και χρήστες του Instagram δεν βρήκαν ενδιαφέρουσα τη νέα πλατφόρμα και θα ήθελαν να αποχωρίσουν από αυτή και μέχρι να διαχωριστούν οι δύο πλατφόρμες παραμένουν εγκλωβισμένοι και στις δύο.

Να σημειωθεί ότι αυτή η άμεση διασύνδεση ανάμεσα σε Instagram και Threads είναι η βασική αιτία που η νέα πλατφόρμα δεν είναι διαθέσιμη στην ευρωπαϊκή αγορά αφού η νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύει τέτοιου είδους συνέργειες γεγονός που σίγουρα θα προβληματίζει την Metα η οποία θα αναζητεί τη φόρμουλα να αυτονομηθεί το Threads από το Instagram χωρίς να υπάρξουν κλειδωνισμοί.

Το Twitter παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξακολουθεί να είναι αυτό που αποτελεί το πεδίο συζήτησης και παραγωγής αντιδράσεων σε πολιτικά, κοινωνικά και καλλιτεχνικά γεγονότα αν και είναι σαφές ότι το Threads δεν θα μπορούσε να πετύχει κάτι τέτοιο σε μόλις δέκα μέρες λειτουργίας. Επίσης το Twitter δεν εμφάνισε καμία απώλεια χρηστών που να το εγκατέλειψαν για να πάνε στο Threads γεγονός που έχει και αυτό την σημασία του όπως επίσης και το γεγονός ότι μόλις ένας από τους δέκα μεγαλύτερους influencers του Twitter με αριθμό ακολούθων από 80 εκατ. και πάνω ο καθένας εξ αυτών έχει κάνει μέχρι στιγμής εγγραφή στο Threads τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής για να δουν πώς εξελίσσεται η κατάσταση με τη νέα πλατφόρμα, τα χαρακτηριστικά της και την πραγματική της δυναμική.

Naftemporiki.gr