Skip to main content

Ο CEO της OpenAI ζητά παγκόσμια συνεργασία για την ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Τον περασμένο μήνα, κορυφαίοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Σουηδία για να συζητήσουν την εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Σαμ Άλτμαν, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, κατασκευάστριας εταιρείας του ChatGPT, χρησιμοποίησε ένα ταξίδι υψηλού προφίλ στη Νότια Κορέα την Παρασκευή για να ζητήσει τη συντονισμένη διεθνή ρύθμιση της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης, της τεχνολογίας που αποτελεί τη βάση του διάσημου chatbot του.

«Καθώς αυτά τα συστήματα γίνονται πολύ, πολύ ισχυρά, αυτό απαιτεί ιδιαίτερη μέριμνα και έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Επομένως, απαιτεί επίσης παγκόσμια συνεργασία», δήλωσε ο Altman σε εκδήλωση στη Σεούλ, πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol.

Είναι ένας από τους εκατοντάδες κορυφαίους εμπειρογνώμονες που προειδοποίησαν πρόσφατα για τον κίνδυνο εξαφάνισης του ανθρώπου από την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι ο περιορισμός αυτής της πιθανότητας «θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος».

Ο Altman εξήγησε την Παρασκευή ότι η ανησυχία του δεν ήταν «η ανικανότητά μας να προσαρμοστούμε, αλλά η ταχύτητα [με την οποία] μπορεί να συμβεί όλο αυτό». «Αν μελετήσετε την ιστορία των τεχνολογικών επαναστάσεων, φαίνεται ότι περίπου σε δύο γενιές, μπορούμε να προσαρμοστούμε σχεδόν σε οποιοδήποτε ποσό αλλαγής στην αγορά εργασίας. Αλλά αν όλα αυτά συμβούν σε 10 χρόνια, αυτό είναι μια νέα πρόκληση», δήλωσε.

Οι κυβερνήσεις πιέζονται να ρυθμίσουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Σε δήλωσή του την Παρασκευή, ο πρόεδρος Yoon τόνισε τη σημασία των διεθνών προτύπων για την πρόληψη ανεπιθύμητων «παρενεργειών» που σχετίζονται με πλατφόρμες όπως η ChatGPT, λέγοντας ότι πρέπει να δράσουμε «με αίσθηση ταχύτητας».

Τον περασμένο μήνα, κορυφαίοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Σουηδία για να συζητήσουν την εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης, όπου δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν στη θέσπιση εθελοντικών κωδίκων συμπεριφοράς, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όπως αναφέρει το Reuters.