Skip to main content

Youtube: Τέλος στην αφαίρεση ψευδών ισχυρισμών για τις αμερικανικές εκλογές του 2020

Ο νέος κανόνας τίθεται σε ισχύ από σήμερα Παρασκευή 2 Ιουνίου.

Το Youtube ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει να αφαιρεί τους ψευδείς ισχυρισμούς για εκτεταμένη εκλογική απάτη στην προεδρική κούρσα του 2020.

Το YouTube ανέφερε σε ανάρτησή του στο ιστολόγιο ότι έλαβε την απόφαση αυτή για να εξισορροπήσει τους δύο στόχους του: «να προστατεύει την κοινότητά μας και να παρέχει ένα μέρος για ανοιχτή συζήτηση και αντιπαράθεση». Η απόφαση, η οποία έρχεται ενόψει των ενδιάμεσων εκλογικών αναμετρήσεων του 2024, αναιρεί μια πολιτική που εφαρμόστηκε τον Δεκέμβριο του 2020, μετά τη νίκη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις εκλογές.

«Δύο χρόνια, δεκάδες χιλιάδες αφαιρέσεις βίντεο και έναν εκλογικό κύκλο αργότερα, αναγνωρίσαμε ότι ήταν καιρός να επανεκτιμήσουμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στο σημερινό αλλαγμένο τοπίο», έγραψε το YouTube. «Στο σημερινό περιβάλλον, διαπιστώνουμε ότι ενώ η αφαίρεση αυτού του περιεχομένου περιορίζει κάποια παραπληροφόρηση, θα μπορούσε επίσης να έχει το ακούσιο αποτέλεσμα του περιορισμού του πολιτικού λόγου χωρίς να μειώνει ουσιαστικά τον κίνδυνο βίας ή άλλων βλαβών στον πραγματικό κόσμο».

Ο νέος κανόνας τίθεται σε ισχύ από σήμερα Παρασκευή 2 Ιουνίου.

Στις εκλογές του 2020, η εταιρεία αντιμετώπισε αντιδράσεις για καθυστερημένη δράση όταν επρόκειτο να επισημάνει και να αφαιρέσει βίντεο που έδειχναν παραπληροφόρηση ή που υποστήριζαν ψευδώς εκτεταμένη απάτη των ψηφοφόρων. Μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, το YouTube δήλωσε ότι θα αρχίσει να αναστέλλει τα κανάλια που προβάλλουν ψευδείς ισχυρισμούς για εκτεταμένη απάτη ψηφοφόρων

Από τον Μάρτιο του 2023, το YouTube είχε ήδη άρει τους περιορισμούς που είχαν τεθεί στον λογαριασμό του Τραμπ μετά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου.