Skip to main content

Ελον Μασκ και Τζεφ Μπέζος θα στείλουν τους αστροναύτες της NASA στη Σελήνη (βίντεο)

Ο Τζεφ Μπέζος παρουσιάζει τη σεληνάκατο της διαστημικής του εταιρείας (πηγή φωτό REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Μετά την Space X και η Blue Origin του αφεντικού της Amazon θα κατασκευάσει μια σεληνάκατο.

‘Οταν η NASA αποφάσισε να μην κατασκευάσει η ίδια τη σεληνάκατο που θα χρησιμοποιήσουν οι αστροναύτες των επανδρωμένων αποστολών του προγράμματος Artemis για να φτάσουν από το διαστημόπλοιο τους στην επιφάνεια της Σελήνης αλλά να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία έφτασαν διάφορες προτάσεις με εκείνη που κατάφερε τελικά να κερδίσει το πολύ σημαντικό από πολλές απόψεις συμβόλαιο να είναι η Space X, η διαστημική εταιρεία του Ελον Μασκ.

Στο άκουσμα της απόφασης η Blue Origin, η διαστημική εταιρεία του Τζεφ Μπέζος αφεντικού της Amazon, είχε αντιδράσει έντονα και είχε προσφύγει στα δικαστήρια καταγγέλλοντας την απόφαση και την σύμβαση που υπογράφτηκε ως σκανδαλώδεις. Αν και η NASA επέμενε στην απόφαση της για την επιλογή της Space X επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ έδωσε εντολή στη NASA να προχωρήσει στην κατασκευή και δεύτερης σεληνακάτου για να υπάρχει εναλλακτική λύση σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την πρώτη σεληνάκατο και πιθανώς να χρησιμοποιηθεί σε κάποιες αποστολές.

Η Blue Origin υπέβαλε ξανά πρόταση αυτή τη φορά ως επικεφαλής ενός γκρουπ εταιρειών που αποφάσισαν να συνεργαστούν σε αυτό το πρότζεκτ. Προτάσεις κατέθεσαν και άλλες εταιρείες. Όπως έγινε γνωστό η NASA αποφάσισε να δώσει το δεύτερο συμβόλαιο ύψους 3,4 δισ. δολαρίων στην Blue Origin και τους συμμάχους της.

«Ένα επιπλέον, διαφορετικό σκάφος θα βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό για μια σειρά προσεδαφίσεων ώστε να στείλουμε υλοποιήσουμε την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στην επιφάνεια του φεγγαριού» δήλωσε ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον στην συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε για να ανακοινωθεί η απόφαση για τη δεύτερη σεληνάκατο.

Η σεληνάκατος που ονομάζεται Blue Moon θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τα στελέχη της Blue Origin στην αποστολή Artemis 5 που είναι προγραμματισμένη να γίνει το 2029. Η σεληνάκατος της Space X θα χρησιμοποιηθεί στην αποστολή Artemis 3 που είναι προγραμματισμένη να γίνει το Δεκέμβρη του 2025 και θα είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο φυσικό μας δορυφόρο μετά από μισό αιώνα και θα είναι η πρώτη στην οποία μια γυναίκα θα μπει σε σεληνάκατο και θα πατήσει το πόδι της στο σεληνιακό έδαφος.

Naftemporiki.gr