Skip to main content

Το Hubble εισβάλει σε εντυπωσιακό σφαιρωτό σμήνος αναζητώντας μαύρες τρύπες (βίντεο)

Εντυπωσιακή εικόνα του σφαιρωτού σμήνους στο οποίο αναζητάται μια μαύρη τρύπα (πηγή φωτό NASA / ESA / Hubble / E. Noyola / R. Cohen.)

Μια ασυνήθιστη μέχρι σήμερα έρευνα πραγματοποιούν επιστήμονες με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου.

Σφαιρωτό σμήνος ή σφαιρωτό αστρικό σμήνος ονομάζεται στην αστρονομία μία πυκνή συγκέντρωση άστρων με σφαιρικό ή σχεδόν σφαιρικό σχήμα, που περιφέρεται γύρω από το κέντρο ενός γαλαξία ως δορυφόρος του. Έχουν εντοπιστεί περίπου 160 σφαιρικά σμήνη στον γαλαξία μας και πιστεύεται ότι υπάχουν μερικές δεκάδες ακόμη που περιμένουν τους αστρονόμους να τα εντοπίσουν. Κατά μέσο όρο ένα σφαιρικό σμήνος περιέχει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ως περίπου ένα εκατ. άστρα. Οι σπειροειδείς γαλαξίες σαν τον δικό μας διαθέτουν συνήθως μερικές εκατοντάδες σφαιρική σμήνη ενώ οι ελλειπτικοί γαλαξίες μερικές χιλιάδες.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble διαθέτει όργανα που εντοπίζουν σφαιρωτά σμήνη και μπορούν να καταγράφουν εντυπωσιακές εικόνες από αυτά. Το Hubble εντόπισε, φωτογράφισε και συνέλεξε στοιχεία από το σφαιρωτό σμήνος NGC 6325 που βρίσκεται σε απόσταση 26 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Οφιούχου.

https://www.youtube.com/watch?v=M4iGGZy4Bxc

Σε αντίθεση με τις μελέτες που κάνουν οι αστρονόμοι στα σφαιρωτά σμήνη που αφορούν κατά βάση τους μηχανισμούς γέννησης άστρων αυτή τη φορά η ερευνητική ομάδα που μελετά το NGC 6325 αναζητά την ύπαρξη εντός του σμήνους μιας μεσαίου μεγέθους μαύρης τρύπας ή όπως τις ονομάζουν οι ειδικοί μιας μαύρης τρύπας ενδιάμεσης μάζας.

https://www.youtube.com/watch?v=PvJ2KLQQqnY

Πρόκειται για μαύρες τρύπες με μάζα μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου η ύπαρξη των οποίων διαπιστώθηκε τα τελευταία χρόνια και πιστεύεται ότι η παρουσία τους στο Σύμπαν είναι πολύ πιο μαζική από όσο αρχικά πιστευόταν με τους επιστήμονες να προσπαθούν να τις εντοπίζουν και να αποκρυπτογραφούν τους μηχανισμούς και τα μυστικά τους.

Naftemporiki.gr