Skip to main content

Εντοπίστηκε η ισχυρότερη έκρηξη που γνωρίζουμε στο Σύμπαν (βίντεο)

πηγή φωτό MIT

Είναι δέκα φορές πιο ισχυρή από μια έκρηξη σουπερνόβα.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomy Society» ομάδα αστρόμων περιγράφει την πιο ισχυρή κοσμική έκρηξη που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια μυστηριώδη έκρηξη που συνέβη όταν το Σύμπαν ήταν έξι δισ. ετών και διήρκεσε τουλάχιστον δύο έτη γεγονός επίσης εξαιρετικά εντυπωσιακό που χρήζει απαντήσεων. Η έκρηξη αυτή συνέβη σε απόσταση 8 δισ. ετών φωτός από τη Γη και έλαβε την κωδική ονομασία AT2021lwx.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η έκρηξη αυτή ήταν δέκα φορές πιο ισχυρή από τις αστρικές εκρήξεις σουπερνόβα που είναι από τα πιο ισχυρά και βίαια, αν όχι το πιο ισχυρό, φαινόμενα στο Σύμπαν. Πρόκειται για μια έκρηξη που απελευθέρωσε περίπου 100 φορές την ενέργεια που θα απελευθερώσει ο Ήλιος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του!

«Πέσαμε τυχαία πάνω της καθώς επισημάνθηκε από τον αλγόριθμο αναζήτησης που χρησιμοποιούσαμε όταν ψάχναμε για έναν τύπο σουπερνόβα. Τα περισσότερα γεγονότα υπερκαινοφανών και παλιρροϊκών διαταραχών (φωτεινές λάμψεις που συμβαίνουν όταν οι μαύρες τρύπες σκίζουν τα περιπλανώμενα αστέρια) διαρκούν μόνο μερικούς μήνες πριν εξαφανιστούν. Το να είναι κάτι φωτεινό για δύο και πλέον χρόνια ήταν κάτι πολύ ασυνήθιστο» αναφέρει Φίλιπ Γουάιζμαν αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στη Βρετανία, επικεφαλής της μελέτης.

Η αιτία της μυστηριώδους έκρηξης δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, αλλά η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα ενός γιγαντιαίου νέφους αερίου υδρογόνου χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο που… καταβροχθίζεται από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Καθώς τα κομμάτια του σύννεφου καταπίνονται, τα κρουστικά κύματα ταξιδεύουν στο υπόλοιπο ζεστό αέριο, προκαλώντας μια γιγάντια έκρηξη της οποίας το φως βομβαρδίζει τον ουράνιο θόλο της Γης για περισσότερα από δύο χρόνια και δεν έχει ακόμη σβήσει. Χρησιμοποιώντας δύο συστήματα τηλεσκοπίων σχεδιασμένα για έρευνες πλήρους ουρανού, την Εγκατάσταση Zwicky στην Καλιφόρνια και το ATLAS στη Χαβάη οι ερευνητές εντόπισαν το λαμπρό φως αυτού του πολύ μακρινού γεγονότος το οποίο είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει από εδώ και πέρα αντικείμενο νέων παρατηρήσεων και μελετών για να αποκαλυφθούν τα μυστικά του.

Naftemporiki.gr