Skip to main content

Μελέτη της Microsoft: Ποιες δεξιότητες θα είναι απαραίτητες για ένα «μέλλον με τεχνητή νοημοσύνη»

Η ικανότητα της γεννητικής AI να δημιουργεί κείμενο, εικόνες και άλλο περιεχόμενο σε απόκριση της ανθρώπινης εισόδου - έχει φέρει στην επιφάνεια νέους φόβους για την αντικατάσταση των θέσεων εργασίας από την τεχνολογία

Η τεχνητή νοημοσύνη τείνει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι ακόμα και στην εργασία, όπως και το διαδίκτυο. Για τον λόγο αυτό, οι εργαζόμενοι πρέπει να εξοπλιστούν με δεξιότητες που θα ανταποκρίνονται σε αυτό το μέλλον.

Αυτό σημειώνει μια νέα έκθεση Work Trend Index της Microsoft, η οποία διεξήγαγε έρευνα σε 31.000 άτομα σε 31 αγορές μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023.

Το chatbot ChatGPT πυροδότησε ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος για τις τεχνολογίες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης τους τελευταίους μήνες και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google και η Microsoft, έχουν έκτοτε προσπαθήσει να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη σε όλες τις επιχειρήσεις τους.

Η επένδυση 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Microsoft στην νεοσύστατη εταιρεία OpenAI οδήγησε σε μια ανανεωμένη αναζήτηση Bing, η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, χρησιμοποιεί ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο «πιο ισχυρό από το ChatGPT».

Ωστόσο, η ικανότητα της γεννητικής AI να δημιουργεί κείμενο, εικόνες και άλλο περιεχόμενο σε απόκριση της ανθρώπινης εισόδου – έχει φέρει στην επιφάνεια νέους φόβους για την αντικατάσταση των θέσεων εργασίας από την τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι τρεις κατηγορίες θέσεων εργασίας που δεν απειλούνται για την ώρα

Μια πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs διαπίστωσε ότι 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο πρόκειται να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση, όπως ρόλοι γραφείου και διοικητικής υποστήριξης.

Μιλώντας στο CNBC Make It σε μια εικονική συνέντευξη, η Colette Stallbaumer, γενική διευθύντρια για το Microsoft 365 και το «μέλλον της εργασίας», δήλωσε ότι η Microsoft είναι «απίστευτα αισιόδοξη» για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει την εργασία προς το καλύτερο.

Ποιες ικανότητες θα είναι απαραίτητες

Σύμφωνα με τη Microsoft, το 82% των ηγετών σε παγκόσμιο επίπεδο και το 85% των ηγετών στην Ασία και τον Ειρηνικό δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν νέες δεξιότητες σε ένα «μέλλον με τεχνητή νοημοσύνη».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι τρεις κορυφαίες δεξιότητες που οι ηγέτες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητες είναι η αναλυτική κρίση, η ευελιξία και η συναισθηματική νοημοσύνη.

Πρόκειται για δεξιότητες που αποτελούν «νέες βασικές ικανότητες», πρόσθεσε η Microsoft, όχι μόνο για τεχνικούς ρόλους ή ειδικούς σε θέματα AI.

Οι κορυφαίες δεξιότητες που οι ηγέτες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητες για το μέλλον

  • Αναλυτική κρίση
  • Ευελιξία
  • Συναισθηματική νοημοσύνη
  • Διανοητική περιέργεια
  • Ανίχνευση και χειρισμός προκαταλήψεων
  • Ανάθεση αρμοδιοτήτων ΤΝ (προτροπές)