Skip to main content

Μήπως το e-mail, ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η πιστωτική σας κάρτα πωλούνται στον Σκοτεινό Ιστό;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι περίπου 25 δισ. e-mails και αριθμοί τηλεφώνων και τραπεζικών καρτών διακινούνται στο ιντερνετικό λαθρεμπόριο.

Δεν αποτελεί είδηση το γεγονός ότι οι κακόβουλοι του κυβερνοχώρου προσπαθούν καθημερινά να αποκτήσουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Διαδικτύου τα οποία προσπαθούν στη συνέχεια να εκμεταλλευτούν κυρίως για την απόκτηση χρημάτων είτε εκβιάζοντας τους κατόχους των δεδομένων για να τους τα επιστρέψουν ή να μην τα διαρρεύσουν είτε πουλώντας τα δεδομένα σε κάποιο διαθέσιμο ενδιαφερόμενο.

Ο Σκοτεινός Ιστός, οι αχαρτογράφητες περιοχές του Internet στις οποίες ανθεί το λαθρεμπόριο και οι κάθε είδους παράνομες δραστηριότητες, αποτελεί φυσικά τον χώρο στον οποίο τα προσωπικά δεδομένα των θυμάτων των χάκερ γίνονται αντικείμενο συναλλαγών. Η ερευνητική ομάδα Digital Shadows Photon Research παρουσιάζει την έρευνα που έκανε η οποία δείχνει ότι στο Σκοτεινό Ιστό βρίσκονται προς πώληση περισσότερες από 24 δισ. διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), αριθμοί τηλεφώνων και αριθμοί τραπεζικών καρτών.

Όποιος αποκτήσει αυτά τα δεδομένα θα μπορεί να αγοράζει προϊόντα ή υπηρεσίες (π.χ ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) με τα χρήματα του ανυποψίαστου κατόχου αυτών των δεδομένων μέχρι αυτός να αντιληφθεί τι συμβαίνει και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος κάποιος να αποκτήσει αυτά τα στοιχεία για να πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες με το όνομα του ανυποψίαστου κατόχου.

Όποιος υποψιάζεται ή απλά ανησυχεί ότι μπορεί το e-mail του, ο αριθμός τηλεφώνου ή τραπεζικών καρτών του να βρίσκονται στη μαύρη αγορά του κυβερνοχώρου μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ειδικές ιστοσελίδες (ID Security, Have I Been Pwned κ.α.) που έχουν δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό και να μάθει αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Όποιος κάνει μια τέτοια ανακάλυψη δεν μπορεί να κάνει τίποτε για εμποδίσει την πώληση των στοιχείων του αλλά τουλάχιστον μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προστασίας αλλάζοντας e-mail, αριθμούς τηλεφώνων και καρτών.

Naftemporiki.gr