Skip to main content

H πιο επίπεδη έκρηξη του Σύμπαντος

Μια εικόνα της εντυπωσιακής επίπεδης έκρηξης (πηγή φωτό Phil Drury, University of Sheffield)

Νέα μελέτη σε μια μυστηριώδη έκρηξη αποκαλύπτει το μοναδικό της κοσμικό σχήμα.

Οι επιστήμονες την ονομάζουν «γρήγορη μπλε οπτική παροδική έκρηξη» (FBOT) και πρόκειται για ένα είδος κοσμικών εκρήξεων που ανακαλύφθηκε πριν από λίγα χρόνια με την πηγή προέλευσης και τους μηχανισμούς τους να παραμένουν μυστηριώδεις για τους ειδικούς. Το 2018 κατέστη εφικτή για πρώτη φορά η καταγραφή μια έκρηξης FBOT η οποία συνέβη σε απόσταση 180 εκατ. ετών φωτός από τη Γη έλαβε την κωδική ονομασία AT2018 αλλά έγινε περισσότερο γνωστή με το παρατσούκλι «αγελάδα».

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στη Βρετανία κάνουν τη μυστηριώδη έκρηξη που καταγράφηκε το 2018 ακόμη πιο περίεργη. Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για την πιο επίπεδη έκρηξη που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο Σύμπαν. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η έκρηξη αντί για το συνήθες σφαιρικό σχήμα των εκρήξεων έχει πεπλατυσμένο σχήμα και μοιάζει περισσότερο με…τηγανίτα.

Η έκρηξη που έχει έκταση όσο περίπου αυτή του ηλιακού μας συστήματος έχει χαρακτηριστικά που έρχονται να αμφισβητήσουν παγιωμένες αντιλήσεις των επιστημόνων για την εκδήλωση και εξέλιξη εκρήξεων στο Διάστημα. «Τα FBOT είναι πραγματικά λαμπερά  πιο λαμπερά και από κάποιες υπέρλαμπρες εκρήξεις σουπερνόβα. Όμως τα FBOT εμφανίζονται ξαφνικά και στη συνέχεια η φωτεινότητα εξαφανίζεται απότομα. Σε αντίθεση με τα συμβατικά σουπερνόβα τα FBOT δεν υπάρχουν ραδιενεργά στοιχεία που να τροφοδοτούν τη φωτεινότητα, επομένως η ισχύς τους πρέπει να προέρχεται από κάπου αλλού» αναφέρει ο αστροφυσικός Τζάστιν Μάουντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr