Skip to main content

Google: «Τα πράγματα με το Bard μπορεί να πάνε στραβά»

Reuters

Το προηγούμενο διάστημα 80.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στην αξιολόγηση του Bard, σύμφωνα με τον CEO.

Ο CEO της Google και της Alphabet, Sundar Pichai, δήλωσε στους υπαλλήλους ότι η επιτυχία του πρόσφατα εγκαινιασμένου προγράμματος Bard AI εξαρτάται τώρα από τις δημόσιες δοκιμές.

«Όσο περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν και χρησιμοποιούν το Bard δοκιμάζοντας τις δυνατότητές του, θα εκπλαγούμε. Τα πράγματα θα πάνε στραβά», έγραψε ο Pichai σε ένα εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους υπαλλήλους την Τρίτη, που επικαλείται το CNBC. «Αλλά η ανατροφοδότηση των χρηστών είναι κρίσιμη για τη βελτίωση του προϊόντος και της υποκείμενης τεχνολογίας».

Το εν λόγω μήνυμα προς τους υπαλλήλους έρχεται την ώρα που η Google ξεκίνησε το Bard ως πείραμα. Το προϊόν, το οποίο βασίζεται στο LaMDA της Google, ή αλλιώς Language Model for Dialogue Applications, μπορεί να προσφέρει φλύαρες απαντήσεις σε περίπλοκες ή ανοιχτές ερωτήσεις, όπως «δώστε μου ιδέες για το πώς να μυήσω την κόρη μου στο ψάρεμα με μύγα».

Οι μετοχές της Alphabet σημείωσαν άνοδο σχεδόν 4% στις μεσημεριανές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση.

Σε πολλές δηλώσεις αποποίησης ευθύνης στο προϊόν, η εταιρεία προειδοποιεί ότι το Bard μπορεί να κάνει λάθη ή να «δώσει ανακριβείς ή ακατάλληλες απαντήσεις». Τα τελευταία εσωτερικά μηνύματα έρχονται καθώς η εταιρεία προσπαθεί να συμβαδίσει με τις ταχέως εξελισσόμενες εξελίξεις στην τεχνολογία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης τους τελευταίους μήνες – ειδικά το OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft και την τεχνολογία ChatGPT.

Οι εργαζόμενοι και οι επενδυτές άσκησαν κριτική στην Google μετά την αρχική ανακοίνωση της Bard τον Ιανουάριο, η οποία φάνηκε να βιάζεται να ανταγωνιστεί την μόλις ανακοινωθείσα ενσωμάτωση του ChatGPT από το Bing της Microsoft. Σε μια πρόσφατη συνάντηση όλων των εργαζομένων, οι ερωτήσεις των εργαζομένων με την υψηλότερη βαθμολογία περιλάμβαναν σύγχυση σχετικά με τον σκοπό του Bard. Στη συνάντηση αυτή, τα στελέχη υπερασπίστηκαν το Bard ως πείραμα και προσπάθησαν να κάνουν διακρίσεις μεταξύ του chatbot και του βασικού προϊόντος αναζήτησης.

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Pichai την Τρίτη ανέφερε επίσης ότι 80.000 εργαζόμενοι της Google συνέβαλαν στη δοκιμή του Bard, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Pichai για δράση τον περασμένο μήνα, το οποίο περιελάμβανε μια έκκληση προς τους εργαζόμενους να ξαναγράψουν τις κακές απαντήσεις του chatbot. Το σημείωμα του Pichai την Τρίτη ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία προσπαθεί να δοκιμάσει με υπευθυνότητα και κάλεσε 10.000 αξιόπιστους δοκιμαστές «από διάφορα υπόβαθρα και προοπτικές».

Ολόκληρο το μήνυμα

«Γεια σας, Googlers

Η περασμένη εβδομάδα ήταν μια σημαντική εβδομάδα για την Al με τις ανακοινώσεις μας γύρω από το Cloud, το Developer και το Workspace. Αυτή την εβδομάδα θα έρθουν ακόμη περισσότερα, καθώς αρχίζουμε να επεκτείνουμε την πρόσβαση στο Bard, την οποία ανακοινώσαμε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο.

Από σήμερα, οι άνθρωποι στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να εγγραφούν στη διεύθυνση bard.google.com. Αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα και θα συνεχίσουμε να το επεκτείνουμε σε περισσότερες χώρες και γλώσσες με την πάροδο του χρόνου.

Είμαι ευγνώμων στην ομάδα του Bard, η οποία πιθανώς έχει αφιερώσει περισσότερο χρόνο με το Bard από οτιδήποτε ή οποιονδήποτε άλλο τις τελευταίες εβδομάδες. Επίσης, εκτιμώ πάρα πολύ τους 80.000 εργαζόμενους Googlers που βοήθησαν στη δοκιμή του. Θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη δουλειά και για τα χρόνια των τεχνολογικών ανακαλύψεων που μας οδήγησαν εδώ, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας Transformer του 2017 και των θεμελιωδών μοντέλων όπως το PalM και το BERT.

Ακόμα και μετά από όλη αυτή την πρόοδο, βρισκόμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια ενός μεγάλου ταξιδιού της AI. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν το Bard και να δοκιμάζουν τις δυνατότητές του, θα μας εκπλήξουν. Τα πράγματα θα πάνε στραβά. Αλλά η ανατροφοδότηση των χρηστών είναι κρίσιμη για τη βελτίωση του προϊόντος και της υποκείμενης τεχνολογίας.

Έχουμε υιοθετήσει μια υπεύθυνη προσέγγιση για την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της πρόσκλησης 10.000 αξιόπιστων δοκιμαστών από διάφορα υπόβαθρα και προοπτικές, και θα συνεχίσουμε να καλωσορίζουμε όλα τα σχόλια που πρόκειται να έρθουν στο δρόμο μας. Θα μάθουμε από αυτό και θα συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε και να βελτιώνουμε.

Προς το παρόν, είμαι ενθουσιασμένος να δω πώς το Bard θα κεντρίσει περισσότερη δημιουργικότητα και περιέργεια στους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν. Και ανυπομονώ να μοιραστώ όλο το εύρος της προόδου μας στο Al για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες καθώς πλησιάζουμε στο I/O τον Μάιο.

-Sundar».