Skip to main content

Το Δαχτυλίδι της Σεούλ φέρνει το μέλλον στα λούνα παρκ (βίντεο)

Το Δαχτυλίδι της Σεούλ (πηγή φωτό Seoul Metropolitan Goverment)

Πρόκειται για μια πανύψηλη ρόδα χωρίς καθίσματα αλλά με γυάλινα βαγόνια.

Η Παγκόσμια Έκθεση που έγινε στο Παρίσι το 1889 έμεινε στην ιστορία αφού εκεί παρουσιάστηκε ο Πύργος του Άιφελ. Στην αντίστοιχη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο 1893 ο επικεφαλής της διοργάνωσης ήθελαν να υπάρξει κάποια κατασκευή ανταγωνιστική στο παρισινό αξιοθέατο. Ένας μηχανικός από το Πίτσμπουργκ, ο Τζορτζ Φέρις, πρότεινε ένα μηχανισμό ανύψωσης ανθρώπων σε μεγάλο ύψος. Παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το αν αυτός ο μηχανισμός είναι εφικτό να κατασκευαστεί και αν ακόμη κατασκευαστεί είναι τελικά ασφαλής η ιδέα έλαβε την έγκριση υλοποίησης και έτσι γεννήθηκε η ρόδα του λούνα παρκ.

Αυτό το αγαπημένο για αμέτρητους μικρούς και μεγάλους σημείο ψυχαγωγίας δεν άλλαξε ουσιαστικά μορφή και σχεδιασμό στα 130 χρόνια που ακολούθησαν την πρωτότυπη κατασκευή. Η Νότιος Κορέα αποφάσισε να κάνει αυτό το βήμα της μετεξέλιξης της ρόδας του Λούνα Παρκ παρουσιάζοντας το Δαχτυλίδι της Σεούλ (Seoul Ring).

Πρόκειται για μια ρόδα που δεν διαθέτει τα παραδοσιακά καθίσματα αλλά κάψουλες αποτελούμενες από γυαλί και ατσάλι σε μια φουτουριστική σύνθεση που θυμίζει γιγάντιο δαχτυλίδι. Η ρόδα αυτή θα έχει ύψος περίπου 200 μέτρων και θα είναι πένηντα μέτρα πιο ψηλή από το London Eye, τη διάσημη ρόδα στο Λονδίνο. Οι κάψουλες δεν θα διαθέτουν τα καθίσματα που υπάρχουν στις συμβατικές ρόδες αλλά κάψουλες στην εξωτερική της πλευρά ώστε να απολαμβάνουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την εντυπωσιακή θέα της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας οι επιβάτες.

πηγή φωτό Seoul Metropolitan Goverment

Στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας ζουν περίπου δέκα εκατ. κάτοικοι και άλλοι περίπου 13 εκατ. άνθρωποι ζουν στα προάστια της με την Μητροπολιτική Κυβέρνηση της Σεούλ να ανακοινώνει ότι η εντυπωσιακή ρόδα θα τοποθετηθεί στο πάρκο Haneul που βρίσκεται κοντά στην συνοριακή ζώνη με τη Βόρεια Κορέα θέλοντας σύμφωνα με τα στελέχη των τοπικών Αρχών της Σεούλ η εγκατάσταση αυτή να αποτελέσει ένα σημείο που να σηματοδοτεί την ειρήνη και την επανένωση της χώρας.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό το Δαχτυλίδι της Σεούλ θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2025 και θα λειτουργεί με τεχνολογίες φιλικές στο περιβάλλον.

Naftemporiki.gr