Skip to main content

Εφτασε στη Γη ο κομήτης των Νεάντερταλ και ετοιμάζεται για την σπάνια εμφάνιση του

Θα είναι ορατός στον ουράνιο θόλο του βόρειου ημισφαιρίου τα ξημερώματα της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου

Ένας «εξωτικός» πράσινος κομήτης, ο C/2022 E3 (ZTF), ο οποίος έχει να έρθει κοντά στη Γη από την εποχή των Νεάντερταλ πριν περίπου 50.000 χρόνια, βρίσκεται στη διαστημική μας γειτονιά και θα κάνει το κοντινότερο πέρασμα του από τον πλανήτη μας μετά τη δύση της Σελήνης τα ξημερώματα της Πέμπτης γύρω στις 06:00. Ο C/2022 E3 κινείται στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου με κατεύθυνση τον πολικό αστέρα, το φωτεινότερο άστρο της Μικρής ‘Αρκτου και σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορεί κάποιος με καθαρή ορατότητα (δηλαδή μακριά από τα φώτα των πόλεων) να τον δει ακόμη και με ένα ζευγάρι κυάλια. Θα υπάρχει βέβαια και ζωντανή μετάδοση του γεγονότος από το Διαδίκτυο.

Ο κομήτης είχε ανακαλυφθεί από αστρονόμους του παρατηρητηρίου Zwicky Transient Facility (ZTF) στην Καλιφόρνια τον Μάρτιο του 2022. Προέρχεται από το μακρινό Νέφος Όορτ στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος και εκτιμάται ότι διαγράφει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε περίπου 50.000 χρόνια. Αρχικά είχε θεωρηθεί αστεροειδής αλλά επόμενες παρατηρήσεις έδειξαν ότι είναι κομήτης.

Οι κομήτες, που αποτελούνται κυρίως από πάγο, σκόνη και αέρια, διαγράφουν συνήθως μεγάλες ελλειπτικές τροχιές γύρω από τον Ήλιο και καθώς η τροχιακή τους κίνηση τους φέρνει κοντά σε αυτόν η θερμότητα του μετατρέπει τον πάγο σε αέρια και σκόνη, δημιουργώντας την «κόμη» του που περιβάλλει τον σκληρό πυρήνα του, καθώς και την τεράστια θεαματική «ουρά» του. Οι εικόνες έως τώρα του C/2022 E3 αποκαλύπτουν ότι έχει μια πρασινωπή απόχρωση, που πιστεύεται ότι οφείλεται στη χημική σύσταση του, κυρίως στην παρουσία διατομικού άνθρακα, το μόριο του οποίου εκπέμπει πράσινο φως όταν πέφτει πάνω του η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία.

Μετά το πέρασμα του από τη Γη ο κομήτης θα ακολουθήσει μια πορεία που θα τον φέρει κοντά στον ‘Αρη σε περίπου μια εβδομάδα ενώ έως τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει γίνει πια αρκετά αχνός και θα είναι πια δύσκολη η παρατήρηση του.

Naftemporiki.gr