Skip to main content

Οι αστερίες είναι ισχυρότεροι θηρευτές από τις πολικές αρκούδες στην Αρκτική

Απρόσμενα ευρήματα νέας μελέτης ανατρέπουν τη λίστα των κυρίαρχων όντων στην Αρκτική.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Ecology» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε τα οποία δημιουργούν νέα δεδομένα όσον αφορά τη διατροφική αλυσίδα στο οικοσύστημα της Αρκτικής. Οι πολικές αρκούδες θεωρούνταν ο απόλυτος κυρίαρχος στην Αρκτική και δεν απειλούνταν από κανένα στην πρώτη θέση της λίστας των θηρευτών του αρκτικού κύκλου.

Όμως σύμφωνα με τους ερευνητές κορυφαίος θηρευτής στην Αρκτική είναι οι ταπεινοί αστερίες. Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα σχετιζόμενα με τη διατροφική αλυσίδα 1,580 ειδών που ζουν σε στεριά και θάλασσα σε αρκτικές περιοχές του Καναδά. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αστερίες και ειδικότερα τα είδη της οικογένειας Pterasteridae βρίσκονται στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας των τοπικών οικοσυστημάτων. Αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι αστερίες επιτίθονται σε μεγαλύτερο αριθμό μορφών ζωής από ότι οι πολικές αρκούδες και επιπλέον ορισμένα από τα είδη στα οποία επιτίθονται για να τραφούν είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από αυτούς συνδυασμός που του καθιστά (αναλογικά) ισχυρότερους θηρευτές από τις πολικές αρκούδες.

Το γεγονός ότι οι αστερίες ζουν στους πυθμένες και άρα είναι και ιδιαίτερα περιορισμένα τα θηράματα και γενικότερα οι πηγές τροφής για αυτούς καθιστά την ανακάλυψη αυτή ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αφού εκτός των άλλων φωτίζει διάφορες άγνωστες πλευρές της θαλάσσιας διατροφικής αλυσίδας. Δεδομένου ότι η Pterasteridae είναι μια οικογένεια από αστερίες η οποία έχει εξαπλωθεί σε όλες θάλασσες και ωκεανούς της Γης οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να θεωρούμε αυτούς τους αστερίες ως τους κορυφαίους θηρευτές του θαλάσσιου κόσμου σε όλο τον πλανήτη και όχι μόνο στην Αρκτική.

Naftemporiki.gr