Skip to main content

Πρωτοχρονιάτικο «ντιβάνι ψυχολόγου» για τους φίλους του Διαστήματος

Η NASA φιλοτεχνεί το ψυχολογικό προφίλ των φίλων της αστρονομίας.

Μια από τις συνηθισμένες μεθόδους που ακολουθούν οι ψυχολόγοι για να προσεγγίζουν την ψυχική κατάσταση όσων έχουν απέναντι τους είναι να τους δείχνουν διαφόρων ειδών εικόνες και να τους ζητούν να περιγράψουν τι βλέπουν. Με ανάλογο τρόπο αποφάσισε να γιορτάσει η NASA την έλευση του νέου έτους. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έφτιαξε τέσσερα σετ εικόνων που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb τη χρονιά που μόλις μας εγκατέλειψε και ζητά από τους φίλους της αστρονομίας και του Διαστήματος να επιλέξουν την εικόνα που τους αρέσει περισσότερο ή που βρίσκουν πιο ενδιαφέρουσα μέσα από τα σετ εικόνων. Οι εικόνες δεν επιλέχθηκαν τυχαία αλλά σύμφωνα τουλάχιστον με τους ειδικούς της NASA κάθε φωτογραφία αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη προσωπικότητα η οποία επιλέγει αυτή και όχι κάποια από τις υπόλοιπες. Όπως φαίνεται οι επιστήμονες της NASA αποφάσισαν τη φετινή πρωτοχρονιά να αλλάξουν για λίγο επιστημονικό πεδίο και να μετατραπούν σε… Φρόιντ.

Εικόνα 1

Στο πρώτο σετ υπάρχουν τρεις από τις πρώτες εικόνες που κατέγραψε το James Webb και μια εντυπωσιακή λεπτομερή εικόνα του Δία που κατέγραψε λίγες εβδομάδες αργότερα από τις άλλες τρεις. Η πρώτη εικόνα είναι και η πρώτη που κατέγραψε το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο από γαλαξίες και άστρα στα βάθη του Σύμπαντος, η δεύτερη από το εντυπωσιακό νεφέλωμα Carina και η τρίτη είναι δεδομένα από την ατμοσφαιρική ανάλυση που έκανε το James Webb στον εξωπλανήτη WASP-96b στον οποίο υπάρχει νερό, το πλέον απαραίτητο στοιχείο (από όσα γνωρίζουμε) για την παρουσία της ζωής.

Εικόνα 2

Στο δεύτερο σετ εικόνων υπάρχει μια ομάδα γαλαξιών που ονομάζεται Stephan’s Quintet. Πρόκειται για γαλαξίες που βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο σε τροχιές σύγκρουσης και οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις τους παράγουν εντυπωσιακά κοσμικά φαινόμενα όπως μαζική γέννηση νέων άστρων. Στο δεύτερη εικόνα αποκαλύπτονται λεπτομέρειες των περίφημων Στυλών (ή Πυλώνων) της Δημιουργίας, μια περιοχή αστρογένεσης στο Νεφέλωμα του Αετού περίπου 6.500 έτη φωτός μακριά η οποία έγινε διάσημη από μια φωτογραφία που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το 1995 και μετατράπηκε στο σήμα κατατεθέν του. Η τρίτη εικόνα αποκαλύπτει λεπτομέρειες από τον Κρόνο και τους δακτυλίους του που οι επιστήμονες δεν είχαν δει ξανά και η τέταρτη εικόνα δείχνει τα δεδομένα από την ανακάλυψη διοξειδίου του άνθρακα στον εξωπλανήτη WASP-39b ο οποίος είναι ο πρώτος εξωπλανήτης που εντοπίζεται αυτό το αέριο.

Εικόνα 3

Στο τρίτο σετ υπάρχει ο εντυπωσιακός γαλαξίας που είναι γνωστός ως «Τροχός της Άμαξας».  O γαλαξίας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 εκατ. ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Γλύπτη και έχει ονομαστεί έτσι εξαιτίας της μορφής του που παραπέμπει όπως είναι ευνόητο σε τροχό άμαξας. Ο γαλαξίας αυτός ανήκει σε ένα σπάνιο είδος γαλαξιών που διαθέτουν δακτύλιο. Στη δεύτερη εικόνα υπάρχει το νεφέλωμα L1527 μέσα από το οποίο ξεπήδησε ένας πρωτοαστέρας. Η τρίτη εικόνα είναι μια εικόνα από τον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με αυτή της Γης σε βρεφική ηλικία γεγονός που τον κάνει μόνιμο στόχο μελετών αφού εκτός των άλλων μαθαίνουμε στοιχεία για την εξέλιξη του πλανήτη μας. Στην τέταρτη φωτογραφία εικονίζεται η πρώτη απευθείας εικόνα που κατέγραψε το James Webb από ένα εξωπλανήτη.

Τα προφίλ

Όποιοι από εσάς κοιτάζοντας τα τρία σετ εικόνων βρήκατε περισσότερο ενδιαφέρουσες τις εικόνες Α είστε σύμφωνα με την NASA άνθρωποι με τάση προς την νοσταλγία και γενικότερα τύποι… vintage. Όσοι βρήκατε πιο ωραίες τις εικόνες Β είστε ονειροπόλοι και άνθρωποι που ακόμη αναζητάτε απαντήσεις για τη θέση σας σε αυτόν τον κόσμο. Εκείνοι που επιλέξατε περισσότερο τις εικόνες C είστε εσωστρεφείς, σας αρέσει να ζείτε μέσα σε ζώνες ασφαλείας και να έχετε ρουτίνες που ακολουθείτε στην καθημερινότητα σας. Όσοι βρήκατε περισσότερο ενδιαφέρον στις εικόνες D είστε άνθρωποι πάνω από τον μέσο όρο σε παραγωγή ιδεών ειδικά σε καλλιτεχνικούς τομείς, είστε κατά βάση μυστηριώδεις προσωπικότητες και σας αρέσει επικοινωνείτε περισσότερο με γραπτά μηνύματα από ότι να μιλάτε στο τηλέφωνο.

Naftemporiki.gr